Бойко Борисов поздрави президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев, че намерили „сили да се съберат“, за да търсят решение на кризата с назначаването на ново служебно правителство. Лидерът на ГЕРБ изрази пред репортери надежда, че в понеделник ще бъде излъчен служебен кабинет.

По повод ситуацията с проваления мандат на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер, Борисов посочи:

„Това означава, че президентът Радев има претенции към състава, а ако има и предпочитания, както тя каза, е хубаво в понеделник и Главчев, и той да споделят къде са били компромисите в новия служебен кабинет. По никакъв начин, предварително декларирам, ако някой се опитва да казва, че ГЕРБ, - за друг не нося отговорност, - има каквото и да е участие в подобно служебно правителство, ще протестираме.“

По повод темата с ЛГБТ-пропагандата и скандала с „черния списък“ на „Възраждане“ Бойко Борисов коментира, че това се използва за помпане на електорати – от една страна, на партията на Костадин Костадинов, а от друга, на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Колегите нямат идея... Вътрешният министър ще го сменят, предполагам, в понеделник. Ще се изчерпят. Нещо трябва да сплотява техния електорат“, обясни Борисов. Затова и ПП-ДБ и „Възраждане“ генерирали скандал по темата с ЛГБТ-пропагандата в училищата.

„Калин се справяше много добре“, посочи лидерът на ГЕРБ по адрес на вътрешния министър Калин Стоянов. „Какво му беше да отива там пред президентството – не знам. Самият Петков, г-н Петков (Кирил Петков, б.р.) каза как сме го избрали, как той го е интервюирал. И тогава и двамата поехме ангажимент той да стои дълго министър. Защото аз не знам кой професионалист от тези, които що-годе могат да бъдат министри и познават системата, за два или три месеца ще се съгласи да стане министър. След това отива на боклука. След това отива там, където не може да си намери работа. Това е месомелачка за хора и техните кариери. Ние дори в заблудата си, в желанието си да си мъстим, да се карат, изключвам себе си, ние не мислим чисто човешки как се чувстват тези десетки, стотици ръководители по тези звена на по всеки три-четири месеца.“

След репортерска констатация, че е нужно партньорство, защото ГЕРБ вероятно самостоятелно няма да може да управлява, Борисов заяви:

„Аз затова използвам времето не за да викам „свалете Калин Стоянов“, призовах да го отстранят, не че е лош министър, не че е лош човек... Създаде около себе си напрежение, което в момента не ни е нужно. И затова обикалям и обяснявам на хората защо трябват толкова депутати на ГЕРБ, за да може това да стане. Да ни е по-лесно да намерим споделена отговорност. Хубавото на изборите е, че народът сам решава какво да направи. Ако реши друго, пак ще си говорим.

Около лидера на ГЕРБ бяха няколко човека, сред които депутатът и бивш регионален министър Николай Нанков и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Бойко Борисов обеща, че ако ГЕРБ се завърне във властта, ще се справят с безводието и ще се строят пътища, сред които и магистрала „Хемус“.

Той отново повтори, че през последните години не се случило нищо положително. Всъщност, в първата от тези четири години ГЕРБ все още бе на власт чрез правителството „Борисов 3“.

Фактчек на Борисов

И друго изказване на бившия премиер обаче буди недоумение. 

„Ние сме печелили избори в най-мракобесните времена – с министър Бойко Рашков, с ала-бала с машините, с „наше МВР“, както г-н Василев каза. Тогава сме печелили. Изобщо не ме интересува кой е вътрешен министър", изкоментира днес Бойко Борисов. 

Проверка показва, че тук той сериозно се разминава с истината. 

Рашков бе служебен вътрешен министър по време на парламентарните избори през юли и ноември 2021 г. И в двата случая ГЕРБ не спечелиха. На едните избори първа сила бе "Има такъв народ" на Слави Трифонов, а на другите - "Продължаваме промяната". 

Анализатори смятат, че през последните години единствено при Бойко Рашков е имало сериозна борба и силно ограничаване на купения и контролирания вот. И това се потвърждава от данните в т.нар. рискови избирателни секции, в много от които просто избирателната активност се бе сринала рязко. 

Изказването на Бойко Борисов за "ала-бала с машините" - цитат, приписван многократно на Кирил Петков от прочутия запис от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", също е некоректно. Справка показва, че за машини изобщо не се говори. 

Ето част от цитата на Кирил Петков от записа от май 2023 г., в който той обяснява защо трябва да се направи "сглобката" с ГЕРБ: "Защото истината е, че с цялата схема, която ние направихме през всичките тези години, интелектуалците са 7%. Седем до десет. Ако пуснеш народът, както е структуриран в момента, да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, изгърмяхме на Слави един проект, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това."

Смисълът на казаното от Петков, изглежда, е, че при нови избори ПП-ДБ може да тръгнат надолу, тъй като реалните им избиратели са около 10%. А вотът през ноември 2021 г. е бил спечелен и благодарение на "ала-бала през президента", който е от друг политически спектър. Тогава имаше едновременно избори и за държавен глава, а ПП подкрепиха Румен Радев. 

Иначе Бойко Борисов днес пое отговорност и обясни, че по време на „сглобката“ са сътворили хаос с таксата за боклука и това сега трябвало да се поправи.