Петър Чобанов може да устои на натиска на Делян Пеевски. Димитър Главчев не успя да устои на този натиск. Това каза пред бТВ Рамадан Аталай, един от знаковите депутати на "ДПС - Ахмед Доган". Така той коментира възможностите пред президента Румен Радев за номиниране на нов служебен премиер.

"Петър Чобанов има достатъчно качества и може да бъде служебен премиер. Въпросът е, че той трябва да устои на онези процеси, които се случват. А именно - натиска или опитите от страна на определени политици да се опитат да подредят служебно правителство.


Не знам дали Пеевски има влияние върху Петър Чобанов или Петър Чоабнов има влияние над Пеевски. Ако приеме, ще му е много тежко. Той може да устои на натиска на тези лица", каза още Аталай.

За управлението на Главчев смятаният доскоро за "енергийният гуру" в ДПС каза, че е имало намеса на Пеевски, най-вече при назначаването и освобождаването на областни управители.

"Когато е изгодно на Делян, се назначават, когато не е изгодно, се освобождават", обясни той.

Аталай коментира и думите на младия успял политик, че хората около Ахмед Доган искат да откраднат марката на ДПС.

"Трябва много да си се взел насериозно, да се представяш като султан. Поискана му е оставката от почетния председател. Остава такъв заради неговото дебелоочие", каза Аталай.

По отношение на изявлението на Пеевски, че Доган трябва да отговори къде са 30 млн. лв. от ББР. той заяви:

"От позицията на какъв той пита Доган? Ако си политик, когато задаваш въпрос, би трябвало да му знаеш отговора. Той, убеден съм, че знае къде са 30-те милиона.

Не само те. Тези кредити, които са теглени, не са само 150 млн. за Гайтански, а още 500 млн., но не ги връщат.

Чуват се много приказки... Да каже къде е пътят на тези пари. Гайтански е сериозен бизнесмен, познавам го лично."

Аталай попита и дали са верни другите твърдения, свързани с Пеевски за 500 млн. лв., изтеглени от ББР и 500 млн. лв. от КТБ.

"Имаме план. не се притеснявайте. ДПС остана единствената политическа сила, на която не беше посегнато по този грозен начин", каза Аталай по повод това как ще се яви движението на изборите.

Той заяви, че хората около Доган "губим медийната война, всички медии, които са купени от г-н Пеевски, тиражират, че нямаме кворум". 

"Сега ли ГДБОП и НАП виждат, че около нас е пълно с престъпници", попита още Аталай.

И изтъкна, че Пеевски е участвал във всичко, като спомена "Булгартабак" и КТБ.

"Наистина е феномен. 2013 г. едва го спасихме", каза Аталай, по повод твърдението на Доган отпреди войната между двамата, че Пеевски е феномен.

Той декларира, че "електоратът е с нас".

"Ще се явим пред хората. Ако той тръгне да направи административни пречки, съдебни процеси, ще се покаже колко е бил депесар. Колко е бил вътре в идеите. ДПС никога не е ползвало този език, никога не сме скачали на инститъциите. с грозни думи - кешаджии", каза още Аталай.

Той припомни, че Цветан Василев е бил като баща на Пеевски, а Пеевски е казвал, че Доган е следващият му баща.

"Когато се вземеш за везир, за великия султан - че можеш да управляваш държавата по своите правила, се пораждат такива недоразумения", каза още Аталай.

Попитан дали все пак и хората около Доган не носят отговорност за действията на Пеевски, Аталай обясни, че отговорността е по-скоро на други хора, като спомена Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов.

Ибрямов: Предупредихме, че срещу нас са се обединили медийни бухалки и репресивният апарат на държавата

Удареният вчера косвено от акция на ГДБОП и НАП друг отцепник - Джейхан Ибрямов, пък обяви пред БНТ, че "на кафяво-жълта медийна кампания няма да се поддаваме".

"Преди около месец ние излязохме с обръщение в Народното събрание с декларация, в която нашият председател Джевдет Чакъров каза, че сме получили информация как в едно ведомство са се събрали няколко институции с ясната идея да започнат медийни бухалки, репресивният апарат на държавата, като се използват различни служби и да оказват натиск върху членове и симпатизанти, които изразиха своята подкрепа към д-р Ахмед Доган", заяви в "Денят започва" Ибрямов.

По повод прибраният вчера в рамките на акцията луксозен джип "Рейндж Роувър" тоя твърди:

"Ползвах този автомобил със съответните договори и пълномощни, които имах. Но оттам нататък: да използваш автомобил, ако използването на автомобил със съответните договори и пълномощни е престъпление, тогава тя половин България трябва да бъде подведена под някаква отговорност

А всичко останало, свързано с някакви данъчни измами, зърно, торове - нито имам бизнес, нито съм се занимавал с бизнес. А ни най-малко бих желал да коментирам разследване, което правят разследващи органи", заяви Джейхан Ибрямов.

Според него това е част от компроматна война:

"Това е компроматна война, това е медийна война, медийни бухалки, които се използват, за да очернят името на даден човек", поясни Ибрямов

И добави:

"До този момент ние получаваме сигнали от цялата страна в тази посока - както от обикновени членове, общински съветници и най-вече кметове на общини, където всеки ден те под някаква форма са подложени на натиск от страна на различни институции с ясната идея, за да бъдат сплашени. Да бъдат сплашени, защото са заели позиция по това автентично Движение за права и свободи и д-р Ахмед Доган.

Това се случва и ще се случва и в близкото бъдеще. Искам да успокоя всички български граждани и членовете и симпатизантите - ние от ДПС не ни е страх от нищо, да не се поддават на страха и този страх ще бъде преодолян с единството и заедността, които демонстрира ДПС",

Групата на ДПС, която подкрепя почетния председател д-р Ахмед Доган, ще подкрепи президентството в усилията на институцията за намиране на изход от политическата криза в страната, каза още.