Депутатът от ПП "Възраждане" Ангел Янчев - председател на комисията по култура и медии в парламента - се оказа възпитаник на програма на фондация "Америка за България", изпращаща училищни директори на обучение в САЩ.

Янчев, който подобно на лидера си Костадин Костадинов е бивш учител по история, има по-бележита кариера от него в образованието - през 2009 г. става директор на Средно училище „Вела Благоева“ във Велико Търново. През 2011 г. печели наградата „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители, а през 2016 г. - наградата „Св. Иван Рилски“ на МОН.

През 2015 г., както ясно се вижда от сайта на фондация "Америка за България", която от "Възраждане" традиционно и бурно громят в публичните си изказвания от години, Ангел Янчев става част от неин проект за училищни директори - "Академия за млади лидери". Селектираните 30 директори на български училища биват пратени на осемдневен семинар за обучение по училищно лидерство и нови педагогики в България с водещи специалисти от САЩ

Първи в списъка на одобрените е именно Ангел Янчев: 

Както се разбира от описанието на проекта, програмата е от два етапа - в първия участват всички 30 директори, а за втория се селектират 10, които да бъдат пратени на допълнително обучение в Ню Йорк през ноември. 

Както се разбира от следващото съобщение на фондацията по повод проекта, броят пратени в САЩ се увеличава на 15 души - но Ангел Янчев не е сред тях. 

От "Възраждане" критикуват НПО сектора у нас систематично от години, а "Америка за България" е сред любимите им цели. През 2022 г. Костадинов обяви, че фондацията плащала за "медийна и политическа корупция, която засяга националната сигурност", и подаде сигнал в прокуратурата срещу нея. Наскоро от "Възраждане" развиха тезата, че НПО-тата плащат на стотиците учители, застанали срещу техния анти-ЛГБТ закон.

Така Янчев се вписва напълно в парламентарната група на "Възраждане" - редом до депутатите, които се обявяваха против ваксините за COVID-19, защото са "опасни", но се оказаха ваксинирани. И до депутатите, които искаха референдум против еврото - но се оказаха с еврови сметки.

От "Възраждане" наскоро припомниха и отхвърления им в близкото минало законопроект за "чуждестранните агенти" - според който всяка организация и личност, получила над 1000 долара годишно от чужбина, трябва да се регистрира като "чуждестранен агент". Законопроектът е видимо вдъхновен от почти идентичен такъв на "Единна Русия" на Владимир Путин. Оказа се, че заради монетизацията на своите популярни клипове в американската социална мрежа YouTube, ПП "Възраждане" и Костадинов също получават над 1000 долара годишно от чужда компания и по собствения си закон са "чуждестранни агенти".

В последно време основен враг на "Възраждане" е ЛГБТ общността.