Само бяла лента е останала да се вее от огромния български флаг на гигантския пилон на връх Рожен. Припомняме, че той бе поставен през юли миналата година.

Инициативата на фондация „Наследство за бъдещето“ струваше около 1 млн. лв. и бе подкрепена от президента Румен Радев. Във финансирането й се включи и служебното на правителство на Гълъб Донев, назначено от Радев.

"Ще издигнем българското знаме на внушителен пилон от 111 метра в сърцето на Родопите, на Роженските поляни. Пилон Рожен ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят! ", пише на сайта pilon.rozhen.bg, посветен на инициативата.

Само около година след поставянето на огромната инсталация тя вече изглежда изоставена, показва видео, разпространено вчера в социалните мрежи. От трибагреника е останала само бяла лента, която при война символизира, че бойците се предават на противника.

Вижте тук:

Платът бе с размери 24 x 40 м, но вече е разкъсан и една малка част продължава да се вее. Фондацията събра 1 милион лева за инициативата, пилонът бе направен в Турция срещу 350 000 долара, припомня „Сега“.

Дали знамето е наистина разкъсано, би следвало да може да се провери на сайта на Пилона. Там има секция „Камера на живо“, която трябва да показва постоянно, в реално време, веенето на флага. Проверка на Клуб Z обаче установи, че тя не работи с обяснение на английски - Stream has not started yet (Излъчването все още не е започнало).

Преди около месец БГНЕС съобщи, че плочите от постамента на пилона „Рожен“ са започнали да се разместват и монументът се нуждае от спешен ремонт.

Припомняме, че спорната популистка инициатива с участието на държавата предизвика остра полемика миналата година. В нея участваха активно и проруски националисти, защитаващи пилона, и прозападни либерали, критикуващи идеята.