"Ако искате - съвет към Пеевски: трябва да се успокои, трябва да не плаши така другите политически партии, да почне да им говори градивно, така както една година го правеше. До обед стоеше при мене, следобед беше с колегите от ПП-ДБ и всичко си вървеше.

Нека всички да дадат малко назад, да се поуспокоят и да мислим през този месец, месец и половина, какво ще правим след това."

Това необичайно изказване направи днес пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Необичайно, защото досега Борисов никога не е критикувал (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски, с когото винаги е демонстрирал завиден синхрон в действията.

Говоренето на Пеевски, който сипе епитети по президента Румен Радев, съветниците му и обединението с всяка своя публична поява, ескалира с войната, която поде срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Иначе коментарът на Борисов бе в контекста на предстоящите на 27 октомври поредни предсрочни парламентарни избори и перспективите за съставяне на редовно правителство след тях. Четвърта година сме били в хаос, но не виждал никой да си извежда поука от това, което сътворява, смирено заяви.

"Апелирам към колегите от ПП-ДБ, ДПС, ИТН, БСП, да си мерят всички приказките, ако не искат да ходим на следващи избори. Ние в ГЕРБ го правим. Има страшно много области, в които сме закъсали като държава - да се опитваме през следващите месеци да ги придвижваме напред", допълни.

Но пък даде заявка, че партията му нямало да работи с прокремълската "Възраждане", чийто лидер вчера пак отскочи до Москва - този път да участва в Международен форум на страните от БРИКС.

"След височайшото посещение вчера на колегата (Костадин) Костадинов в Москва, това изключва всякакъв вариант за бъдеща работа с колегите от "Възраждане" - заяви Борисов.

А на въпрос означава ли това, че досега вариант за обратното е имало, отвърна: "Не, не е имало вариант да работим заедно, но можеше да споделяме отговорност в някои сфери."

Борисов коментира и новото служебно правителство, в което има три нови имена, две от които свързвани със санкционирания по "Магнитски" Пеевски. (По-конкретно МВР министъра Атанас Илков и министърката на транспорта Красимира Стоянова). И въпреки че е известно каква любов питаят един към друг Пеевски и президентът Румен Радев, както и как Димитър Главчев прави назначения на непочетния председател на ДПС из областните управи, лидерът на ГЕРБ обяви Радев за "баща" на заклелия се днес служебен кабинет.

"Радев и Главчев заслужават поздравления поне за споделената отговорност за това правителство. Част от селекцията на Главчев е на Радев" - заяви.

Вчера и Главчев направи подобно внушение - след връщането на Радев на изпълнения мандат за съставяне на кабинет - че отговорността за състава е споделена.

"Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи служебният министър Атанас Илков, това ще покажат неговите действия", коментира президентът Радев по повод предложената промяна в Министерството на вътрешните работи (МВР). Според него МВР има голяма роля за пресичане на контролирания вот. Държавният глава се надявал Илков да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани. 

След като министрите положиха клетва, в отговор на въпрос на журналисти дали би назначил Атанас Илков за служебен министър, Радев бе лаконичен, че не искал да спекулира. 

Припомняме, че по отношение на досегашния вътрешен министър - Калин Стоянов, през последните месеци президентът неколкократно заяви, че ако зависи от него, не би го назначил.