За по-малко от година публичните изказвания на почетния председател на ДПС Ахмед Доган по отношение на Делян Пеевски претърпяха огромна метаморфоза. От "феномен в българската политика" до "твърде много се прекали от момчето".

Ето историята на отношението на Доган към Пеевски в цитати от последните месеци:

Писмена позиция до централния съвет, ноември 2023 г.:

"Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи".

Самият Пеевски, към момента все още само шеф на парламентарната група, се появи тържествено, посрещнат от бурни аплодисменти и пое ръководеното на заседанието на централния съвет.

След заседанието Пеевски обяви, че ще се кандидатира за председател на предстоящата национална конференция. И известно време бе единствен кандидат.

В началото на януари 2024 г. обаче Доган в писмена позиция предложи съпредседателство – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров:

"Предлагам на вашето внимание формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС. Ключът за намиране на "изход" в тази ситуация е само в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров:

д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.

г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС".

През юли 2024 г. обаче в писмено обръщение Доган поиска оставката на Пеевски като съпредседател:

"Скъпи Депесари!

Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази криза е породена от:

- Системно неспазване на Устава на ДПС;

- От грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС (февруари, 2024 г.);

- От бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията.

Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: "Късно е, либе, за китка".

Фактически погледнато в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян. Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого.

ДПС е политическо постижение на всички ни! Преодоляването на тази заплаха изисква радикални политически мерки.

Призовавам за оставките от поеманите длъжности на:

1. Делян Пеевски – председател на ДПС

2. Халил Летифов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ

3. Станислав Анастасов – заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ

4. Хамид Хамид – заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ

5. Ертен Анисова – заместник-председател на ПГ на ДПС

6. Радослав Ревански – член на ЦОБ

Ето какво каза Доган преди дни в изказване пред централното оперативно бюро:

"Вече твърде много се прекали от момчето. За него няма връщане назад, но и за нас няма връщане назад. Имайте предвид, че това решение се очаква от цяла България. Дори вече чувам такива приказки - въпросът не е да спасите ДПС, въпросът е да спасите България.

Дори когато аз им поисках оставките по всички правни норми, те вече не са членове. Само самото ми предложение, самият ми призив - това е достатъчно.

Това което правим - ние сме на правилната стрна. Нашето дело е право, за това сме справедливи и ние ще го обявим".