Временният председател на ДПС Ахмед Доган не се появи и в петък на заседанието на Централния съвет на ДПС, но прати писмено мислите си, изобилстващи с хвалебствия за Делян Пеевски. Самият Пеевски, към момента все още само шеф на парламентарната група, се появи тържествено, посрещнат от бурни аплодисменти и пое ръководеното на заседанието.

Централният съвет на ДПС заседава в столичния хотел „Рамада“. Целта е да се насрочи дата за провеждането на отчетно-изборната конференция на ДПС, на която трябва да бъде избран и нов лидер на Движението, след като преди дни Мустафа Карадайъ подаде оставка. 

"Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи."

Това обявява в словото си към членовете на Централния съвет, разпространено от пресцентъра на партията, председателят Доган.

"Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие", се казва още там.

Все пак има и нещо като половинчата благодарност към досегашния лидер на ДПС като му се напомня на кого и на какво дължи всичко.

"В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот", добавя той.

В началото на своето слово Доган отбелязва, че не е допускал през последните 11 години, че ще му се наложи да се върне в оперативната политика.

"Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие", казва Доган.

И още: 

"Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот." 

"Единствената ми мотивация да бъда сред вас е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия "Движение за права и свободи". ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения."

Като изявен геополитик, по чиито стъпки върви явно и Пеевски, Доган не пропуска да осветли слушателите и със своя кратък, но съдържателен анализ на сегашната обстановка в региона, контитента и целия свят. За по-голяма всеобхватност даже се връща към Вавилонската кула.

"ДПС е продукт на исторически обстоятелства, свързани със запазването и защитата на човешката идентичност. В това отношение ДПС винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис. Още от митологичното време на Вавилонската кула светът се прекроява и конструира съобразно доминиращи идентичности. Това, което можа да добави цивилизацията през 20-и век е зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, като основни ценности на нашия свят. ДПС е субект и носител на това ценностно постижение", отбелязва Доган.

От по-генералния поглед той минава на България и нейните проблеми.

"България все още няма ясен проспект за своето развитие", отбелязва и добавя, че предстоящото ни включване в Шенген е изместило всички значими проблеми, свързани с днешното състояние на държавата и на гражданското общество. Той дава пример със загърбването на демографската криза в страната. За всеки би трябвало да е ясно, че това е изключително важен въпрос за държавата и обществото, защото е свързано с физическото възпроизводство на нацията. Неглижирането на този проблем може да има фатални последици за следващите поколения. Позволявам си да апелирам към всички парламентарни групи за спешно намиране на решение на този фундаментален въпрос в рамките на предстоящия бюджет на страната", посочва Ахмед Доган.

След което преминава към темата за смяната на поколенията.

"Смяната на поколенията в политиката винаги трябва да преосмисля този казус. Защото проблемът за идентичността е свързан със свободата и достойнството на човека и е положен в темела на модерния либерален свят", заявява той. 

 След заседанието Пеевски обяви пред журналисти, че ще се кандидатира за лидер на ДПС.

Минути преди началото на заседанието подалият оставка Карадайъ пусна прощално обяснение във Фейсбук, в което благодари и се извинява. Обяснението за оставката му около месец преди изтичането на мандата му е, че искал да даде време за избирането на следващия, тъй като той нямало така и така да се кандидатира наново.