Първи жертви на западнонилска треска у нас. Двама души са починали, съобщиха за Нова тв от здравното министерство. Засега има информация за още един българин, който е носител на болестта. И тримата заразени са на възраст между 61 и 74 години. 

Единият от тях е от област Хасково. Мъжът е бил в Гърция през месец май. Завръща се в страната в началото на август поради оплаквания от изтръпване, силни болки в мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса, които за няколко дни отзвучават спонтанно. Намерен е в безсъзнание в дома от близките си. Той е хоспитализиран и е лекуван от бронхопневмония. След изписване от болницата продължава да се оплаква от силна отпадналост и отслабване на тегло. Изследван е за трансмисивни инфекции, в т.ч. и западнонилска треска.

Другите два случая са от София. Пациентите са хоспитализирани по спешност в увредено общо състояние със слабост в крайниците, отпадналост, повишена температура. При единия от тях е налице придружаващо заболяване - болест на Паркинсон. Именно те са завършили с летален край.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести регистрираните случаи на западнонилска треска в страната до периода 19-25 август 2024 г. бяха два. До предходната отчетна седмица в страната ни нямаше нито един регистриран случай на заразата. През 2023 г. също не е имало регистрирани случаи, показват още данните на Центъра.  

Западнонилска треска е трансмисивно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразени комари. Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, както и няма разработена ваксина за борба с вируса при хората.

Според директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова тепърва се очакват още случаи, тъй като пикът на заболяването е именно през август и септември. Тя препоръча хората, които имат грипоподобни симптоми през този период да се изследват за западнонилска треска.

„Болестта отдавна е в България. Тя всъщност тръгна от западния бряг на река Нил и от 90-е години на миналия век вече е в Европа с няколко по-големи епидемични взривове. За нея се знае, че 80 на всеки 100 души я прекарват безсимптомно. А от останалите 20 - 19 са с грипоподобни прояви. И под 1% е делът на тези невроинвазивни форми, които протичат по-тежко. Заболяването се предава чрез ухапване от комари, които се заразяват от птици, които са резервоар на инфекцията", обясни Христова. 

Тъй като обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, е необходимо да се вземат лични предпазни мерки. Те включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Здравното министерство е изпратило писма до Регионалните здравни инспекции в страната с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването. Препоръчани са и конкретни действия, включително информиране на медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната и насочване на вниманието към откриване на случаи с фебрилитет с неясна етиология или инфекции на централната нервна система (вирусен менингит/енцефалит), независимо от анамнеза за ухапвания от комари.