Четвърти потвърден случай на западнонилска треска у нас. Това съобщи Нова тв в петък, като се позова на информация от Национален център по заразни и паразитни болести. Потвърдената проба е на 74-годишен мъж от Димитровград, който е в добро общо здравословно състояние.

Все пак се е наложило да потърси помощ в Пловдив, откъдето заради съмнението, че симптомите му може да показват западнонилска треска, пробата е изпратена в частна лаборатория. През днешния ден тя е била потвърдена като положителна в НЦЗПБ.

При 80% от случаите на заболяването няма симптоми, при другите 20% все пак има грипоподобни такива – температура, мускулни болки и др. При много малък процент – около и под 1, се проявяват симптоми на централната нервна система, като сънливост, главоболие и сериозна дезориентация, напомнят експертите.

„Някои хора боледуват, защото имат дефицит на имунната система. Произвеждат антитела срещу собствения си интерферон 1 – белтъкът, който ни пази от вирусни инфекции“, каза бившият директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера стана ясно, че от установените досега през тази година три случая има двама починали.

В петък служебната здравна министърка Галя Кондева проведе среща с УС на Дунавските общини, за да може да се планира от по-рано пръскането срещу комари в региона около р. Дунав. Решението е то да започва вече три месеца по-рано - в периода на март – април. Ще се разшири и площта, върху която ще се третират насекомите.

Столичната община ще извърши допълнителни обработки срещу комари. Това съобщиха оттам на сайта си. В момента се извършва втората редовна по график обработка за комари и ще започне работа по допълнителни обработки. Съгласно предписанието на Столичната регионална здравна инспекция допълнителната обработка ще започне след приключване на редовните обработки в седемдневен срок.

Извършени са обработки в обществени паркове и зелени площи, като се предвиждат и в зелени площи покрай улици, булеварди и на гробищните паркове. Ще бъде извършена обработка и покрай Перловска река.

Дейностите се извършват при благоприятни климатични условия, след 20:00 ч. Контролът се осъществява от дирекция „Зелена система“ или районните администрации. Специализираният контрол ще бъде осъществяван от експерти на СРЗИ, се казва още в съобщението.