Министерството на финансите (МФ) потвърди появилите се в медиите информации за пласирания на международните капиталови пазари дълг от над 4 милиарда евро. Емисиите са били в три транша, деноминирани както в евро, така и в щатски долари. 

Това е и първият път от 2002 г. насам, в който страната емитира облигации на външните пазари в щатски долари.

Първият транш в евро от 8-годишни облигации за 1,75 млрд. евро е с лихвен купон от 3,625 на сто. Вторият транш, който е отново в евро, се състои от 20-годишни облигации за 1,25 млрд. евро и лихвен купон от 4,25 процента. Третият транш, деноминиран в щатски долари, е с 12,5-годишни облигации за 1,500 млрд. щатски долара и лихвен купон от 5 на сто.

По актуалния курс на валутните пазари изтегленият от България заем възлиза на близо 4,356 млрд. евро.

Финансовото ведомство посочва, че презаписването на емисиите и силният интерес на инвеститорите са позволили значително намаление на цената на финансиране при 8-годишните облигации до рекордно ниското ниво от 135 базисни точки спрямо осреднения лихвен суап, а при 20-годишните - 190 базисни точки. МФ коментира още, че дебютната емисия облигации в щатски долари също е предизвикала засилен инвеститорски интерес и спредът спрямо референтните американски облигации е намалял до 135 базисни точки. 

Вицепремиерката и финансова министърка Людмила Петкова коментира в прессъобщението на ведомството ѝ, че "страната ни постигна заложените в емисионната си политика цели и диверсифицира инвеститорската си база в условията на волатилна пазарна среда в международен план. Резултатът от емисията също така показва, че доверието на външните пазари в предсказуемата финансова и икономическа политика на България е запазено, независимо от динамичната вътрешна политическа среда."

А Министерство на финансите се похвали, че това е "изгодно за държавата финансиране в една изключително несигурна пазарна среда, повлияна от протичащите процеси във външнополитически план, създаващи висока степен на несигурност за икономиката на ЕС и за България."

В бюджета за 2024 г. е определено максимално ниво на дълга от 11,7 милиарда лева. На вътрешния пазар от началото на годината вече бяха набавени 1,7 милиарда лева. Това прави общо около 10,2 млрд. лв., което е към 1,5 милиарда лева преди достигане на ограничението. В прессъобщението на финансовото ведомство се посочва, че друго излизане на външните капиталови пазари до края на годината не се предвижда.