Корнелия Нинова вече няма да представлява коалицията "БСП за България".

Това реши на свое заседание вчера Централната избирателна комисия с 15 гласа "за" и 0 "против".

Решението е следствие от заявление от временно изпълняващия длъжността председател на левицата Атанас Зафиров. В него се изтъква подадената на 11 юни от Нинова оставка и избора на Зафиров на поста, както и анекс, който са подписали коалиционните партньори в споразумението за образуване на коалицията. Именно Зафиров, който временно ръководи партията до избора на нов председател, ще представлява и коалицията. Както е известно, левицата обяви курс към обединение с 20 по-малки формации за вота на 27 октомври. 

Решението на ЦИК обаче ще бъде обжалвано от двамата от съратниците на Нинова - Георги Свиленски и Иван Ченчев, които тя упълномощи да представляват партията. То утвърждава коалицията като ръководена от Зафиров, но не решава казуса с това кой ще е председател на партията - това ще се реши на 9 септември - малко преди регистрацията за вота на формациите на 11 септември. През юли СГС заличи Нинова като председател на партията, но тя оспори решението и делото още тече - пред Върховния касационен съд.

Решението обаче дава на Зафиров право да представлява "БСП за България" при провеждането на консултации при областните управители за определяне съставите на районните избирателни комисии и назначаването им. Спорният момент тук е, че председателят на партията е и представляващ коалицията, а лидерството в БСП, както стана ясно, все още не е изяснено.

Говорителката на ЦИК Росица Матева коментира пред Клуб Z, че комисията просто се е съобразила с предоставените й от екипа на Зафиров документи - декларираната от Нинова оставка, решенията на пленума на партията, в т.ч. кой да представлява по-широкото обединение..

"ЦИК просто е отразила промените в коалицията" - посочи Матева.

Кой ще ни даде пари?

Междувременно в левицата текат вътрешни борби по всички фронтове - от новото ръководство обвиняват Нинова, че саботира партията, твърдят и че не може да се кандидатира за депутат, а тя и малкото й останали верни партийци критикуват Зафиров и Борислав Гуцанов почти всекидневно.

Една от последните линии на противопоставяне бе партийната субсидия. И по-точно, че Нинова я блокирала и партията не можела да функционира нормално. Така днес журналистите получиха съобщение от "алтернативния БСП пресцентър", в което лидерката в оставка публикува свое запитване към Министерството на правосъдието и пристигналия отговор.

"На 15.08. запитах официално министъра на правосъдието  оставена ли е БСП без субсидия и защо? Оказа се, че субсидията си стои, но никой не я е потърсил. 

Отговорът гласи: БСП не е получила субсидия, защото новото ръководство не е подало заявление до 15.08. в министерството.

От 15.06. до 15.08., два месеца след оставката ми, не са си мръднали пръста, а лъжат, че Корнелия е виновна и партията изнемогва без субсидия. Момчета, хабер си нямате как се управлява партия. Обърнахте я на бакалия. Жалко, че това става за сметка на БСП и хилядите честни и искрени идеалисти социалисти", пише Нинова.

Малко по-късно лидерката в оставка свика журналисти, за да обяви, че е дала на Свиленски и Ченчев пълномощно да представляват БСП - правела крачка назад (макар двамата да са най-верните й последователи). Нямала да участва в процесите около вота.

"Вчера, днес го изведох и нотариално, дадох пълномощно с пълни права на Георги Свиленски и Иван Ченчев, те да ръководят този процес по регистрацията на партията, регистрация на листи, редене и т.н.", заяви тя.

"Наближават изборите, времето си тече, има нужда от много формалности – знаете, регистрация на партии, коалиции, списъци за подкрепа и т.н. Временното ръководство на БСП не може да се справи с този проблем, нямат и легитимация да го направят, тъй като по актуално състояние на партията аз я представлявам все още като председател в оставка. Притеснени сме за това, че има риск БСП да не може да участва в изборите, затова предприемаме мерки, които са по закона и по Изборния кодекс, за да гарантираме на партията пълноценно участие в изборите", заяви Нинова.

Вместо през октомври, очаква се партийният конгрес за избора на ново ръководство да е чак през ноември, дори декември, научи още Клуб Z от източници от временното ръководство.