Двете крила на ДПС - около Пеевски и на Доган - чакат пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК), където в понеделник започва да се приемат документи за регистрация на партии и коалиции за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Съобщава се за напрежение, в района има полицейско присъствие.

Фракциите са завардили всеки един от четирите входа на сградата на Народното събрание, където е и седалището на ЦИК. Те седят пред вратите и си носят столове, заричайки се да стоят там цяла нощ, съобщава БТА.

От петък вечерта към 20 ч. нашите младежи от ДПС - Ново начало са пред всички входове на парламента, каза пред журналисти изключеният от партията от Централното оперативно бюро Радослав Ревански. Заседанието обаче не успя да събере кворум. Тези смени са нелегитимни, коментира той решенията за изключване.

Символично пазим първото място, каза още Ревански. На мнение сме, че регистрирайки се първи, ще постигнем онези резултати и развитие, които имаме по нашите региони благодарение на Делян Пеевски. Няма как да ни изпревари никой, нашите хора пазят място от 72 часа, категоричен бе Ревански, който изрази надежда да не се стига до напрежение в понеделник.

Според него имало едно ДПС и един лидер на парламентарна група - Делян Пеевски, останалите били независими народни представители.

Пред медиите говори и изключеният от парламентарна група Валентин Тончев, който освен депутат е и член на Централното оперативно бюро на партията. Тончев заяви, че автентичните младежи на ДПС и председателят на Младежкото ДПС Танзер Юсеинов първи са се наредили в неделя, запазвайки място пред ЦИК. Според него те имат и видео, което го доказва.

Утре ще се регистрираме самостоятелно и първи за участие в предсрочния вот с нашия председател Джевдет Чакъров и заместник-председателя Джейхан Ибрямов, заяви още Тончев пред медиите.

В неделя за четвърти пореден ден поддръжници на ДПС-Доган се събраха и пред т. нар. сарай в кв. "Бояна", където доскоро живееше почетният председател на партията. 

Съобщава се за засилено полицейско присъствие на ул. "Стар беловодски път", като засега обстановката остава спокойна. До улицата ще бъдат допускани единствено живеещите в района.

Вчера подкрепящите ДПС се опитаха безуспешно да пробият полицейската блокада и преминаха с шествие около свързвания с Делян Пеевски хотел "Берлин", който също е в столичния квартал "Бояна". Поддръжници на Ахмед Доган са нощували тази нощ в крайморския сарай в Росенец, където според два източника се намира и почетният председател на ДПС.

На 27 август Централното оперативно бюро на ДПС реши да изключи от партията Делян Пеевски, Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански, Ертен Анисова и други представители на фракцията на Пеевски.