Ще бъде или няма да бъде Корнелия Нинова кандидат-депутат на предстоящите избори? Този спор в момента разкъсва БСП, но той е само илюстрация на бавното изтикване на доскорошната лидерка от опозицията й в левицата. 

След като вчера временният председател Атанас Зафиров обяви, че тя не може да се кандидатира на предсрочния вот през октомври, симпатизантите на Нинова в партията скочиха в нейна защита - и започна спор по устава на партията, редактиран под давление на самата председателка в оставка, за да изтика опонентите си от активната политика.

Сериозният казус в столетницата е всъщнос дали ще има пълноправен лидер преди изборите.

Самоизключи ли се Нинова като депутат?

През далечната вече 2017 г. лидерката на БСП реши да вземе мерки преди изборите срещу слабичката тогава опозиция срещу нея в партията. Конгресът прие народните представители да могат да бъдат такива не повече от три мандата или общо 12 години. 

Това отстрани утвърдени социалисти като Михаил Миков, Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов. 

Разбира се, Нинова предвидливо си сложи защита при промяната в устава - ограничението не важи за лидера на столетницата.

"Само" седем години по-късно обаче тази защита пада - поне според опонентите на Нинова, които вече са далеч по-силни. През юни тя подаде оставка за трети път, и макар първоначално да изглеждаше, че ще е поредният проформа следизборен жест, Зафиров бързо стана временно изпълняващ длъжността председател. В първи сблъсък с бившата лидерка, той и опонентите й успяха да наложат Борислав Гуцанов за шеф на парламентарната група, а кандидатът на Нинова Георги Свиленски загуби. Опозицията изключи успешно и Калоян Методиев от хората на Нинова, а групата на БСП в крайна сметка на практика се разцепи на 11 срещу 7 и един независим.

Но ще бъде ли Нинова кандидат-депутат? Според Зафиров, тя е изкарала 12 години, като всъщност е депутат от 2009 г. насам в общо 10 Народни събрания.

Според депутата от "кръга Нинова" Иван Ченчев обаче тя има това право, защото е била депутат без да е председател само 7 години.

"Новото ръководство явно тълкува устава избирателно. Нинова е депутат от 41-во НС, т.е от 2009 насам. До избора й за председател през 2016 минават 7 години. Следователно по устав, към момента има право на още 5 години като народен представител. Всякакви други тълкувания са противоуставни и подлежат на обжалване", написа Ченчев.

Последната битка ще е непосредствено преди вота

Битката между двете крила в левицата е обвързана със спазването на устава и постоянни обжалвания пред съда - както всяка вътрешнопартийна борба. Сега Националният съвет върна 14 изгонени преди година и половина партийци, макар не всички да са ентусиазирани за ситуацията в левицата.

"Преди 18 месеца си позволихме да изречем очевидната истина, за която мнозина си затваряха очите - че с Корнелия Нинова и политическите си действия БСП върви към гибел. Вместо да ни чуят, ни обвиниха, че сме хулигани. Вместо да ни подкрепят, ни отстраниха, за да не пречим", коментира върнатия бивш евродепутат Петър Витанов. 

"За съжаление се оказахме прави - днес партията е срината, а нейното възстановяване ще е мъчително и дълго. Връщането ни в БСП оставя горчив вкус и усещане за пропиляно време и безвъзвратно изгубени възможности. Но и дава надежда, че има път за истината, а смелостта е оръжието на прогреса."

Опитът да се впише за нов председател Атанас Зафиров например бе отхвърлен от Софийски градски съд, но оставката на Нинова бе приета от пленума и тя официално не е лидер. 

С това СГС постави истинският проблем пред партията - че трябва да реши вътрешните си проблеми на официален конгрес на партията, насрочен за 5 октомври тази година. 

Само 15 дни по-късно са предсрочните избори - и въпреки слуховете, че датата 20 октомври е и "едно рамо" от президента Румен Радев към левицата, която под ръководството на Зафиров стопля отношения с него, това все още значи, че през половината предизборна кампания столетницата ще е без пълноправен лидер.