"Да, България" даде срок до днес на партньорите си ДСБ и "Продължаваме промяната" да се разберат за начина на редене на листите - в противен случай, може да се яви сама на парламентарния вот през октомври. Така, на този фон, от Демократи за силна България, с която ДаБГ си партнира в "Демократична България", излезе с позиция за "единство и устойчивост" на обединението ПП-ДБ.

"Оценяваме единството и устойчивостта на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“, като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство", пише в позицията на ДСБ, разпратена рано тази сутрин до медиите.

"Ние вярваме в силата на обединението. Заедно можем да постигнем повече. За силна България в обединена Европа!", се посочва още в заключение.

Както Клуб Z писа, от Да БГ настояват трите формации в обединението да приемат критерии за номиниране на лица за депутатските листи, а не да се използва, както досега, т.нар. решетка - квоти за ПП, Да, България и ДСБ.

ПП и ДСБ обаче били против. Затова и Националният съвет на ДаБГ се събира днес, за да реши ще се яви ли партията сама на вота или не.

По информация на Клуб Z ДСБ засега смята да остане с ПП.

Ето пълния текст на позицията:

"В момент на тежка политическа криза, ние от Демократи за силна България, се ангажираме с отговорността да предложим пътя към сигурно и проспериращо бъдеще за България.

Оценяваме единството и устойчивостта на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“, като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство. Убедени сме, че само редовно правителство, основано на тези принципи, ще направи България силна и богата държава в обединена Европа.

Приемаме, че умишленото и повтарящото се бягство от отговорност за съставяне на редовно правителство, задълбочава и подхранва политическата криза.

Осъзнаваме, че част от системните партии в страната, целенасочено отказват да носят политическата отговорност, с която е натоварено редовното правителство, и допускат страната да се ръководи от контролирани от тях служебни правителства.

Сега, повече от всякога, е нужно да покажем отговорност към държавата и нацията!

Нашата визия за управлението на страната включва следващо програмно коалиционно и антикорупционно управление, основано на принципите на евроатлантическото развитие, сигурността, спокойствието и благополучието на нацията, защитата на националните интереси и патриотизма.

Ангажираме се да положим всички усилия за изграждането на стабилна политическа конструкция чрез широка подкрепа и сътрудничество с всички парламентарно представени проевропейски и реформистки партии, които са готови да споделят отговорност в името на националната стабилност и благополучие.

Убедени сме, че само стабилно парламентарно мнозинство, създадено след честен, компетентен и отговорен преговорен процес, който да приключи с подписване на политическо споразумение, може да бъде гарант за това общо усилие.

За нас спокойствието и благополучието на българските граждани е в центъра на правенето на политика. Като част от този разговор от „Демократи за силна България“ ще търсим подкрепа за:


    • активно участие в европейските и трансатлантическите инициативи за икономически растеж, технологичен напредък и устойчиво развитие; 
    • разширяване на сътрудничеството с партньорите ни в Европейския съюз и НАТО; 
    • продължаване на съществуващите и развитие на нови съседски междудържавни отношения, основание на взаимното уважение и спазване на подписаните договорености;
    • повишаване на вътрешната сигурност чрез ефективно функционираща правораздавателна система и борба с корупцията. 

Ние вярваме в силата на обединението.

Заедно можем да постигнем повече. За силна България в обединена Европа!"