През последните дни в медиите текат всякакви спекулации относно преговорите за общо явяване на ПП-ДБ на предстоящите парламентарни избори и ми се иска да дам повече яснота по този процес. 

На последните избори ПП-ДБ загуби подкрепата на над 300 000 избиратели (50% от всички гласували за нас). Лидерът на “Да, България!” Христо Иванов подаде оставка и това бе правилният начин, за да започнем процес на разговор с тези над 300 000 наши съмишленици, които не ни подкрепиха. 

Поради тази причина преди повече от месец преговорният екип на “Да, България!” предложи на ПП и на ДСБ проект на рамково коалиционно споразумение. В това споразумение и в последващата ни комуникация ние от “Да, България!” направихме няколко предложения: 

- Провеждане на предварителни избори за кандидати за народни представители в коалицията (В "Да, България" имаме готовност да поемем цялата организация по провеждането, като неколкократно сме организирали такива вътре в партията);

- Обща селекция на всички кандидати за народни представители в коалицията с качествени критерии - според ефективността и обема на работата на всеки кандидат;

- Поставяне на акцент върху използването на преференции в кампанията, за да максимизираме резултата от изборите.

- Джентълменско споразумение, с което да премахнем защитата на водача и прага на преференциите, за да постигнем максимална мобилизация. Т.е. - първи е този, който има най-много преференции, а не този, който партиите са определили на квотен принцип да води листата. След като не можем да направим предварителни избори за повишаване на доверието към ПП-ДБ, то поне да използваме потенциала на преференциалната кампания, като заместваща предварителните избори.

По тези наши предложения получихме отказ от страна на ДСБ и ПП

Ние в "Да, България" се опитваме да намерим аргументи, за да получим по-висока подкрепа от избирателите. Затова настоявахме за отказ от партийното парцелиране в листите, за да разберат хората, че залагаме на качеството, а не на партийните квоти. Начинът, по който кандидатите се поставят в листите, е най-силното послание към хората какво могат да очакват от коалицията и това е инструментът да се търси доверие от избирателите, който предлагаме да се използва.

Въпросът за нас беше как ПП-ДБ да започне да разширява подкрепата си. А е ясно, че това няма как да стане по формулата “още от същото”, особено в кадрово отношение. Целта ни беше да се откажем от партийните квоти, а не да ги предоговаряме. 

За съжаление, предложенията ни не бяха възприети. Затова и не може да се говори въобще, че е имало договорено споразумение между трите партии, поради съществуващите различия по тези изключително важни въпроси.

Поради неприемане на тези и други наши предложения на този етап преговорният екип на “Да, България!” не е постигнал съгласие с останалите партии в ПП-ДБ.

Аз съм част от този преговорен екип и това сме докладвали с колегите си на Националния ни съвет.

Тази вечер е заседанието на НС на ДаБГ, а личното ми убеждение е, че въпреки неприемането на предложенията ни, правилният път е към съвместно явяване при ясно заложени цели за постигане от коалицията. 

Съществуването на коалицията е обосновано от общите цели за реформи и борба с корупцията, което не може да стане без постигане на разширяване на подкрепата. Без ясни резултати, които да сочат силна подкрепа на коалицията, ние като Ваши политически представители  не можем да имаме претенцията, че сме ви чули.

---

Бел. ред.: Коментарът е от профила на Ивайло Мирчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията