Пука ми как ПП-ДБ ще се явят на изборите. Единството не е самоцел, а само способ за осигуряване на победа на изборите и спечелване на властта. Ако текущото единство няма да промени начина на взаимодействие не само вътре в коалицията, но най-вече с избирателите - не само като послания, но и като технология - то няма да струва много.

Предложенията за отчетност на депутатите - преди да бъдат посочени в новите листи - е разумно. Издигането на партийни кандидатски листи, които досега се решават цехово и след това се чака избирателят да се прехласне и гласува без възражения, не отчита базовата разлика между избирателя на ГЕРБ и ДПС, и избирателя на партиите от ПП-ДБ. ГЕРБ и ДПС държат избирателите си с привилегии, с писта за индивидуално благополучие и кариерно развитие.

Колко от избирателите на ПП-ДБ разчитат на победа в изборите и достъп до властта, за да решат личното си уравнение? Има и отказ на много от същите тези избиратели да се захванат с партийна работа или да заемат държавни постове. Тоест, лоялност по тази линия трудно се постига.

Спорът между ДаБГ и останалите партии в коалицията е същностен - и въпросите, които се поставят, също са такива. Крайното решение дали да се явят на изборите заедно трябва да се вземе с отчитане на най-важния въпрос - как това ще се отрази на крайния резултат на прореформистките сили. Дали новите послания на ДаБГ могат да произведат по-голяма електорална подкрепа, защото в рамките на текущата електорална тежест ПП-ДБ не може да реализира задачата да върне загубените гласове.

Статуквото? Да напомним, че при този разкол в системните партии шансът на прореформистките партии чрез мобилизация на електората си да влияят върху развитието на България е огромен. 

Има вариант, който предпочитам, с оглед на свития набор от решения - да останат заедно, но да се освободи енергията на всяка една от партиите да реализира послания. И политика, спрямо своята си група, като кандидатските листи са максимално отворени. И в тях да има само хора, които добавят стойност към общото дело. Не са спуснати от центъра, отчитат се резултатите на предишните избори. А не безлични, абонирани по партийна линия за депутатски места. 

Което се гарантираше чрез квотите - претенцията на всяка една от тези партии, че има право на по-голяма квота е непропрорционална претенция спрямо текущото положение. И като отделни партии и като обща тежест. Именно за това трябваше да има предварителни избори - защото тези "безличните" от листите, щяха да отпаднат през народния вот, въпреки ръководствата.

Единството е ценност - но трябва да се преформулират правилата на играта и да се отворят партиите към избирателите си. Но най-важното - темата с начина на явяване трябва да бъде затворена възможно най-скоро.

---

Бел. ред. - Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията. Публикуваме го с незначителни редакции