"Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено."

Тази мантра върви с политическата криза у нас през изминалите няколко години и се използва от партийните лидери, когато се стигне до преговори за съвместно управление. Сега обаче застигна и общото явяване на "Продължаваме промяната", "Да, България" и "Демократи за силна България" (ДСБ) на предстоящия на 27 октомври парламентарен вот. Активисти на ДаБГ атакуваха члена на Изпълнителния съвет на ПП и депутат Лена Бориславова - за това че макар нищо да не е договорено, докато всичко не е договорено, е обявила, че е договорено. Обидиха ѝ се и че очаква от тях да са "гумен печат" и дори поискаха извинение.

Повод за фейсбук броженията стана вчерашното участие на Бориславова в ефира на бТВ. То дойде на фона на преговорите, които трите партии в обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" водят за подписване на коалиционно споразумение с ясен механизъм за взимане на решения, както и за нов начин на редене на листите. От "Да, България" настояват обединението да се превърне в "конфедерация" - да има ясна отлика между партиите, но и ясна отговорност при взимането на решенията, право на вето, излъчване на говорители по определени теми.

Настояват също така листите да не се редят по досегашната "решетка" - "първо, трето място за мен, второ, четвърто за теб", а на база критерии за оценка на работата на кандидат-депутатите и с предварителен подбор.

Както Клуб Z писа, от ПП и ДСБ обаче не били съгласни с предложенията за листите - нямало време за подбор и който искал, нека прави такъв в собствената си партия. Това пролича и от резолюцията от последния Национален съвет на "Да, България", разпространена миналия петък, в която от партията дадоха време на партньорите си до 3 септември (днес) да се откажат от "партийното парцелиране" и посочиха, че на база тяхното решение Националният съвет пак ще се събере и ще реши за себе си "формата на участие на изборите". 

Тоест, ДаБГ ще събере висшия си ръководен орган, който ще реши днес дали партията ще се яви сама на вота, или ще остане в обединението.

Вчера в ефира на бТВ обаче Бориславова даде да се разбере, че проблем няма и всичко е договорено. И остава само от ДаБГ "да го минат през партийните си органи".

"Ние вече имаме одобрен драфт на коалиционно споразумение между трите сили. Той е одобрен от поне две седмици с всички редакции от преговорния екип, който е излъчен и от който съм част. (...) Топката е в колегите от "Да, България", те трябва да довършат този процес, да го минат през вътрешнопартийните си органи".

Ние много добре помним какво се случи през 2017 г., когато демократичните партии не успяха да се обединят по една или друга причина и резултатът беше, че ние останахме без представителство в парламента", заяви тя, припомняйки, че тогава "Да, България" и ДСБ не се обединиха и останаха под линията за влизане в парламента.

Реакциите заваляха още снощи.

"Нищо не е решено, докато всичко не е решено" - написа депутатката от ДаБГ Стела Николова.

Засегнат се е почувствал Николай Христов, член на Националния съвет на "Да, България".

"Lena Borislavova, като (част от) "партиен орган" на Да, България (поне все още), може ли да не се съглася с истинността на твърдението, че е "договорено преди две седмици споразумение" и да се обидя от квалификацията на гумен печат, която явно ми се натрапва с израза: "да го минат през партийните си органи"? Позволяваш ли? (говоря на "ти", щото се познаваме).

Не ми се ще да използвам по-точен език, за да квалифицирам това изявление, защото той вероятно би бил оценен като груб и циничен, но някак нещата вече почват да преминават някои граници на елементарната почтеност...

Иначе, наясно съм, че на терена на политическото няма никакво значение кое е истина, а кой какво казва по чиливизора и колко лайка ще получи във ФБ за това, ама все пак... всеки прави своя избор какъв да бъде и спи с този избор - с чиста съвест, или не..., както си е преценил, че му е добре..."

Публикация в социалната мрежа, в която иска извинение от Бориславова имаше и общинският съветник от ДаБГ Веселин Калановски. В нея се посочваше още, че не може да е договорено нещо преди две седмици, когато преговорните екипи даже не са били още формирани. Припомня и как през 2017-а учредителите сега на ПП, тогава в ръководството на "Да, България", са настоявали за отделно от ДСБ явяване. 

Постът обаче бе изтрит впоследствие. Клуб Z само успя да го прочете. Калановски обаче е споделил публикация на бившия ни посланик в Москва Илиян Василев, в която се говори за нуждата от предварителни избори за кандидат-депутатите.

С позиция излезе и пловдивският депутат Манол Пейков.

"Простичката истина е, че смисълът от една коалиция е да увеличава гласовете на съставните си партии – и тяхната съответна тежест в политическия живот", посочваз той.

Както е известно, на последния вот ПП-ДБ изгуби 300 000 гласа.

Така или иначе решението предстои късно днес. Засега нагласата в ДСБ е да не се отделя от ПП, макар сутринта от партията също да излязоха с позиция - поискаха единство.