„Да, България“ остана в коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), стана ясно снощи. Друга партия обаче - „Волт“ на Настимир Ананиев, отпада от политическото обединение.

От партията днес разпратиха съобщение до медиите, озаглавено „Уж заедно и обединени, но без „Волт“.

Явно цената „Да, България“ да каже ДА на ПП е била отстраняването на „Волт“ от коалицията“, посочват от формацията.

Вчера късно вечерта беше проведен спешен политически борд на „Волт“, на който стана ясно, че след поредна проведена среща относно участието в коалиция ПП-ДБ това няма да се случи.

„Волт“ е част от коалиция ПП-ДБ от самото ѝ създаване за изборите за 49-то Народно събрание през април 2023. „Волт“ също така беше и мандатоносител на „Продължаваме Промяната“ (ПП) преди 3 години за изборите за 47-то Народно събрание, когато беше гласуван и кабинетът „Петков“, припомнят от отлюспената партия.

Последните два дни в партията разбрали за преговори, които са се водили без тях. При съставянето на коалицията за 50-ото Народно събрание от фракцията „Демократична България“ (ДБ) настоявали „Волт“ да се премахне от коалицията, но тогава от ПП отказали.

„Очевидно сега от ДБ са успели да се наложат след заплахите си за напускане на коалицията. Основните три проблема са били избираемите места, участието на „Волт“ в коалиционния съвет на ПП-ДБ и включване в коалиционното споразумение нa регламент, уточняващ с кои партии и коалиции не бихме работили в предстоящото 51-во Народно събрание“, се посочва още в съобщението до медиите.

Неформален лидер

Неформален лидер на „Волт“ е Настимир Ананиев. Официално Ананиев бе сменен като председател на партията преди няколко години, но се смята, че и към момента той е реалният ѝ водач.

Иначе официално в момента „Волт“ има двама съпредседатели – Венцислава Любенова и Симеон Трулев. Партията не успя да излъчи народни представители в настоящия парламент. Настимир Ананиев бе депутат в предните три Народни събрания – първо от „Продължаваме промяната“, а после от ПП-ДБ.

„Превръщането на ПП-ДБ в елитарна жълтопаветна коалиция няма да доведе до желаната промяна, а по-скоро се влиза в „релсите“ на Реформаторския блок, чийто край знаем какъв беше“, посочват от „Волт“ в днешното съобщение до медиите.

Ананиев бе депутат и в 43-ото Народно събрание - именно от „Реформаторския блок“.

Източник от „Да, България“ отрече пред Клуб Z, че те са настоявали „Волт“ да бъде извадена от ПП-ДБ. Твърди се, че в случая по-скоро става въпрос за охладняване на отношенията между Настимир Ананиев и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Припомняме, че през годините ПП-ДБ се явяваше в по-широк формат от шест партии. На последните избори отпаднаха СЕК и „Зелено движение“. С отлюспването и на „Волт“ в коалицията остават само ПП, „Да, България“ и ДСБ.