Продължават усилията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за популяризиране на активността ѝ, на фона на изтеклите мандати на членовете на институцията.

В четвъртък ведомството съобщи, че е образувало открито производство срещу Министерството на отбраната (МО) по жалба на фирма за обществена поръчка за придобиване на комплект картечен пистолет 9x19 mm. Отрита е и процедура срещу Българския институт по метрология (БИМ), отново по жалба на частна фирма за обществена поръчка.

Седемте членове на КЗК бяха избрани по време на второто правителство на Бойко Борисов. Малко преди мандатите им да приключат през 2021 г., в последния си работен ден парламентът ги удължи от 5 на 7 години до 2023 година. Въпреки заявките на ПП-ДБ за обновяване на състава на комисията, който трябва да мине през парламента, това не можа да се случи нито при кабинета "Денков", нито след това, основно заради интересите на ГЕРБ и ДПС.

КЗК ще се занимае също така с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР (ГДБОП) заради решение за доставката и гаранционното поддържане на нови моторни превозни средства, а по жалба на "ЗД Евроинс" АД е открито производство срещу Държавен авиационен оператор (ДАО) за застраховките "Каско" с разновидности и "Отговорности" на въздухоплавателните средства на ДАО, става ясно от прессъобщение на ведомството.

Само през септември и август институцията е започнала производства срещу Народното събрание, Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на иновациите и растежа. Сред останалите "клиенти" на регулатора се нареждат Главна дирекция на МВР "Гранична полиция", Електроенергийния системен оператор, държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", "БДЖ - Пътнически превози", Агенция "Пътна инфраструктура", "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, НКЖИ, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), Националната електрическа компания, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", "Столичен електротранспорт", СУ "Св. Климент Охридски", УМБАЛ "Александровска" ЕАД, "ВиК" ЕООД - София и Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Хасково. КЗК проверява и Столична община - район "Нови Искър", Община Пловдив, Община Варна, Община Раднево, Община Бяла и община Хасково. 

Производствата, открити от антимонополния орган, обикновено са образувани по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), но правомощията на КЗК обхващат и Закона за защита на конкуренцията, както и Закона за концесиите.

След критики от Ивайло Мирчев през април тази година от КЗК разпространиха становище, в което се посочваше следното:

От началото на 2024 година са били образувани общо 304 производства пред КЗК по реда на Закона за защита на конкуренцията и Закона за обществените поръчки. За първите четири месеца от годината Комисията е постановила в рамките на своите правомощия общо 457 акта, от които 262 решения, 135 определения и 59 разпореждания.

Някои скандални решения на комисията, начинът на назначението на членовете ѝ, обемът на работата ѝ и огромната власт, с която тя разполага, стоят в основата на критиките за политически зависимости в органа. Дългогодишната председателка на КЗК е Юлия Ненкова, майка на депутата от ГЕРБ-СДС Александър Ненков, която бе и зам.-кмет на София на Бойко Борисов, докато той беше столичен градоначалник.

През 2022 г. парламентът прие на първо четене намаление на мандата на членовете на КЗК от 7 на 5 години, както беше преди поправката от предишната година, но промяната в Закона за защита на конкуренцията така и не бе гласувана окончателно.