Очаквам Централна избирателна комисия (ЦИК) да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс. ЦИК е основният отговорник за организацията и провеждането на изборите, но следва да бъде подпомагана от правителството и всички институции. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево, където присъства на отбелязването на 60–годишнината от обявяването на населеното място за град, съобщава БТА.

Румен Радев посочи, че не става въпрос за вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата ни като държава. Ясно е, че ако едно общество продължава да се отнася с безчувствие и да се снишава пред явните безобразия в обществото, то е обречено на разпад, добави още президентът.

„И примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка, с отявлената корупция, с чадъра над основните герои за грабежа на века - КТБ, всичко това, това примирение ни доведе до състоянието, в което сме днес, а именно в Народното събрание да проникват тежко компрометирани фигури с вълчи апетит да се разпореждат с държавните ресурси и със съдбата на българите; опростачването на политическото пространство, рейдърското завземане на партиите, притискането и насаждането на страх“, обяви Румен Радев.

Той, изглежда, контраатакува (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски, който тази седмица отново нападна вербално държавния глава.

„И най-отблъскващото и обидно и за интелекта на българите, и за нашите евроатлантически партньори е, че това се върши и цялата тази гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма и то от хора, санкционирани от нашите стратегически партньори за гранд корупция“, посочи Радев. Той допълни, че с поведението си въпросните хора рушат устоите на демокрацията и компрометират европейското ни бъдеще.

Припомняме, че Делян Пеевски е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция.

„Това е голямата българска тема и очаквам всички институции, служби, прокуратура, Народно събрание, партии ясно да се позиционират по този фундаментален за бъдещето ни проблем и да предприемат адекватни действия", призова президентът.

„Виждаме, че в момента партии, партийни лидери са се съсредоточили да представят отново красиви програми и проекти. Да, те са важни, те са необходими, но същите тези партии и лидери са се снишили и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем. Защото ако не го направят, всички тези красиви програми и проекти са обречени на провал, защото те не могат да отговорят на основния обществен въпрос, а той е за законосъобразността, за справедливостта и ширещата се безнаказаност; за градивна политика, основана на ценности, за утвърждаването ни като правова европейска държава. Ето това се очаква и това съм сигурен, че обществото очаква от партиите в тази кампания“, заключи Румен Радев.

Тук той, изглежда, насочи думите си към най-голямата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов – най-близките партньори на Делян Пеевски.

Именно Борисов тези дни тръгна по страната да пропагандира предизборно, представяйки проекти – най-вече за строителство на пътища. Той обаче категорично отказва да коментира скандалите, свързани с Пеевски, за което и търпи упреци.

Гледайте тук:

***

Реакция от Пеевски

Малко по-късно последва гневна реакция на Делян Пеевски. От пресцентъра му разпратиха дълго негово изявление: 

"Днес в отчаянието и безпомощността си Румен Радев разкри истинското си лице. Самозабравил се властник, който отчаяно брани доверения си кръг олигарси и най-вече себе си. След осем години, в които Радев присвоява несъразмерна власт, газейки Конституцията, два мандата, в които всички ръководители на служби са под негов контрол, три години, в които управлява еднолично чрез марионетните си правителства, той днес отново поиска цялата власт за себе си и държавата, в услуга на него и доверения му кръг. 

Добро утро, Раднево…

Самозабравата на Радев го тласна към явна намеса не просто в политическата система, а в груба и брутална намеса в изборния процес. Един път, подчинявайки ЦИК и днес - опитвайки се да потисне всички партии, участници в изборите. 

Европа вижда това, нямайте съмнение. И няма аргумент, с който Европа и нашите евроатлантически партньори да бъдат убедени, че това е за доброто на демокрацията. 

Защото Европа не допуска самозабравили се фигури да яздят институциите и партиите и да размахват заплахи и принуда, осигурявайки за себе си и близкия си олигархичен кръг чадър и протекция. 

Играта на Радев е ясна - той брани себе си и е готов да предаде държавата на Москва, в името на своето и на приближения си кръг от олигарси добруване. Радев не може да приеме правилата на демокрацията, защото самия той в генезиса си е несъвместим с тях. 

Защо всички политици мълчат, когато виждат какво прави с държавата. Защо се допуска да придобива партии, фракции или отделни лидери, готови на всичко, за спасяването на кожата си. Защо изглежда всички са на колене пред Радев!? 

Мястото на България не е да е руска република!

И ако днес не се противопоставим на това, цената ще я плати цялата политическа класа, но най-вече хората на България. 

Заради това, няма да допуснем Радев да спре новото начало и няма да ни подчини. Нито заплаши, нито унизи. 

Аз съм единственият противник на настъплението му като проводник на Русия и Москва и няма да се откажа. 

Защото хората трябва да  знаят истината - всички служби, чрез назначените от него свои ръководители, са на подчинение на Радев. Вече осем години. И той е отговорен за всички неразкрити корупционни скандали, за които бяха подавани сигнали и доказателства. 

Защо не е разкрит “грабежът на века” - фалита на КТБ? Защо не е осъден Цветан Василев, който заграби 5 млрд от българските данъкоплатци?! Защо Радев мълча през всичките тези години?!

А днес излиза с фризирани думи да призовава кого!? И за какво!?

За битка със статуквото!? Статуквото е той - мистър Кеш-Радев. 

Човекът, подчинил и унизил по най-бруталния начин службите за сигурност, правителствата на България, главен прокурор, шеф на КОНПИ, а днес в опит да подчини и всички политически лидери, отнасяйки се унизително към тях, пренебрегвайки дори елементарното правило на демокрацията - да са избрани и излъчени от своите членове и симпатизанти. 

Човекът, погазил за пореден път Конституцията, за да си осигури вътрешен министър, удобен нему и олигарсите му, се отметна от указа за назначаването на служебен премиер, нагло отложи датата на изборите и сега притиска ЦИК и иска да се намеси пряко в  изборния процес. 

Но, имам едно специално послание за него - няма смисъл да ме търсят неговите близки, нито да се опитват да му осигурят авариен изход от създалата се ситуация, защото трябва да е ясно едно - нищо няма да ме спре да сваля и неговата маска, така, както съм обещал, че ще постъпя с всеки, тръгнал срещу националния интерес на страната ни. 

Не си губете времето. Аз ще бъда до хората, ще работя с хората, ще бъда с хората."