От коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили Централната избирателна комисия (ЦИК), че възразяват срещу указанията, които получиха - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за предсрочните парламентарни избори. Това научи "Хоризонт" от свои източници, съобщават от общественото радио.

Информацията бе потвърдена неофициално и от източник на Клуб Z.

Жалбата ще бъде подадена утре във Върховния административен съд. В коалицията на лоялните на почетния председател Ахмед Доган участват още две партии - СБОР и Земеделски народен съюз. Официално тя се представлява от (съ)председателя на ДПС Джевдет Чакъров.

От другата коалиция - около другия (съ)председател Делян Пеевски, днес също са отказали да се съобразят с препоръката на ЦИК. В "Движение за права и свободи - Ново начало" участват още две партии - "Новите лидери" и "Български глась".

Припомняме, че от ЦИК бяха указали на двете коалиции да изключат ДПС, тъй като не може една партия да участва в две предизборни обединения. Срокът бе днес в 17:00. От двете фракции обаче бяха категорични, че няма да се съобразят. Техните представители твърдяха едновременно, че тяхното ДПС е единственото.

До абсурдната ситуация се стигна, след като ЦИК взе странното решение да регистрира с един и същи час подаването на документите от двата лагера. Причината бе блокаж на органа заради разправия между политици от фракциите на мястото за регистрация и напрежение пред сградата на Народното събрание, където се помещава Централната избирателна комисия. И така заради еднаквия час на регистрация не може да се приложи юридическият принцип - първият по време е пръв по право. 

Любопитно е обаче какво ще реши съдът. 

До момента 9 партии и 4 коалиции са подали документи за регистрация за участие в изборите на 27 октомври.