След първоначалния ступор в понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) все пак прие документите и на двете фракции в ДПС за явяване на предсрочния парламентарен вот през октомври. Но това не решава проблема с факта, че една и съща партия опитва да се регистрира в две различни коалиции за едни и същи избори.

Днес ЦИК трябваше да се събере на заседание, което обаче цял ден се отлага и онлайн излъчвания няма - и чисто протоколно да констатира, че има несъответствие с изискванията на Изборния кодекс за регистрация, след което да даде тридневен срок за тяхното отстраняване. С други думи, Делян Пеевски и Ахмед Доган да се разберат: едната партия да излезе от своята коалиция, а другата да даде съгласие на опонента поне да използва абревиатурата, или пък и двете ДПС-та да излязат от коалициите, в които са се записали, че ще участват.

В противен случай ЦИК трябва да откаже регистрацията и на двете формации, тъй като по закон, образно казано, ДПС няма право да участва срещу ДПС на избори.

По информация на Клуб Z ЦИК е изпратила указанията късно този следобед.

Крайният срок за регистрация на участниците във вота е 11 септември. Това означава, че до тази дата, най-късно, двете фракции трябва да отстранят несъответствията със закона (чл. 128 от ИК). Предвид факта, че днес е 4 септември, 6-и е национален празник, а 7-и и 8-и се падат събота и неделя, то времето за "разбирателство" значително се скъсява.

"Когато в срока по ал.4 непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени, съответната избирателна комисия отказва регистрация", гласи кодексът.

Каква ще е развръзката предстои да видим, но не е изключено тя да се озове във Върховния административен съд (ВАС), където се обжалва отказ от регистрация. От ВАС вече обявиха превантивно: съдът ще приема жалби срещу решения на ЦИК във връзка с изборите и по време на празничните и почивните дни в периода от 6 до 8 септември.

За председателя на ВАС Георги Чолаков пък политици отдавна публично говорят, че е зависим от Пеевски.

Иначе, както е известно, крилото около почетния председател Ахмед Доган смята да се яви с коалиция с името "Демокрация, права, свободи" (с абревиатура ДПС). В нея влизат ДПС, СБОР - Справедлива България обединени родолюбци и Земеделски народен съюз.

Фракцията около санкционирания по "Магнитски" Пеевски, формално (съ)председател на партията, подаде в ЦИК документи за коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". Във въпросната коалиция, освен ДПС, влизат още две партии - "Български гласъ" и "Новите лидери".

Законът за политическите партии (пренесено и в Изборния кодекс) обаче забранява на коалициите и дублиране на име или абревиатура на партия, както и на наименованието на съществуваща парламентарна група. 

Забраната не се прилага "при наличие на съгласие в писмена форма с нотариална заверка на подписите на лицата, представляващи коалицията, или на ръководството на парламентарната група". 

В случая ПГ на ДПС бе овладяна изцяло от Пеевски, като в нарушение на устава на ДПС той стана неин единствен председател, вместо да дели позицията с другия председател на Движението - Джевдет Чакъров. Кои са представляващите двете коалиции с ДСП в тях - към момента не е известно, както склонни ли са да дадат съгласие.