Нито една от двете фракции в Движението за права и свободи няма да се съобрази с дадените им вчера от Централната избирателна комисия указания в срок до 7 септември да извадят партията от съответната коалиция, с която искат да се явят на парламентарния вот през октомври.

Това се разбра днес от изявленията в Партийния дом първо на Делян Пеевски, после от депутата в лагера на Ахмед Доган Тимур Халилов.

При подобен развой на събитията ЦИК ще бъде принудена да откаже регистрацията и на двете подали заявления коалиции, тъй като законът забранява участието на една и съща партия в различни формации на избори. Както е известно, Пеевски включи ДПС в коалиция "ДПС-Ново начало", а Доган - в коалиция "Демокрация, права, свободи".

Така почти сигурно казусът ще се озове във Върховния административен съд (ВАС), чийто председател Георги Чолаков политици и общественици от години сочат като зависим от Пеевски. Самият ВАС пък превантивно изрази готовност да работи в почивните 6-и, 7-ми и 8 септември. А развръзка трябва да има до 11-и, когато според хронограмата за провеждането на изборите се затваря прозорецът за регистрация.

"Абсолютно незаконно решение, не го приемаме, ще има "ДПС-Ново начало", колкото и да е мъчно на всички олигарси. Отказваме да приемем престъпното решение на ЦИК" - заяви днес Пеевски, формално (съ)председател на Движението.

"Делян Пеевски е изключен от ДПС и той не говори от името на ДПС. Очакваме органите, които на 2 септември бяха възпрепятствани по брутален и безпрецедентен начин, да си свършат работата. Очакваме тези органи да се отърсят от зависимости, ако има такива, и да направят необходимото за възтържествуване на държавността, защото ДПС е едно и ние сме направили всичко необходимо, за да бъде регистрирано то в ЦИК за предстоящите избори. ДПС е едно и трябва да бъде регистрирано както сме заявили в деня на регистрацията за изборите", заяви и Халилов.

Халилов визира разигралия се на 2 септември със старта на подаването на документи за регистрацив във вота цирк. И двете фракции на ДПС опитаха да се регистрират първи за вота. Накрая ЦИК взе спорното решение да приеме документите и на двете, паралелно, като не заведе нито входящ номер, нито час. Това може да се окаже ключово, ако каусът се озове във ВАС, за където изглежда се е запътил. Можем само да гадаем дали ВАС ще реши да вземе предвид не по-малко спорното от юридическа гледна точка подаване на електронно заявление до ЦИК, което хората на Пеевски твърдят, че са направили в 00:05 ч. на 2 септември, като така определи първия подал заявление като "пръв по право".

Обвинения, обвинения

Днес Пеевски хвърли обвинения към ЦИК и персонално към председателката й Камелия Нейкова. ЦИК била "опорочена" и "работи за дерибеите", твърди той.

С недомлъвки стана ясно, че е обвинена в това, че навремето е била сред учредителите на СБОР (Справедлива България обединени родолюбци) - група в коалицията, която почетният председател опитва да регистрира за вота. СБОР е приемник на бившата партия на Николай Цонев "Нова алтернатива", основана в далечната 2012 г.

Нейкова бе назначена за член на ЦИК през 2021 г. - издигната от квотата на "Има такъв народ".

Не е много ясно защо бе обвинена от Пеевски, като се има предвид, че ЦИК е на практика партиен орган, събрал в себе си партийни номинации, който взима решения с квалифицирано мнозинство. Членове в Комисията има и ДПС, но съдейки по поведението им от тези дни, те са на страната на почетния председател. Досега Пеевски не се е оплаквал от това, че партия, в т.ч. собствената му, има свои хора в ЦИК, които са и на постове в самата партия.