Жалби до дупка.

Така може да се обобщят действията на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски относно няколко решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). Пеевски е внесъл жалби срещу отказа на ЦИК да регистрира коалиция "ДПС-Ново начало" за парламентарния вот на 27 октомври, както и срещу отхвърлените от комисията негови щения да заличи вече регистрираната за частичните кметски избори на 20-и ДПС, за да я замени с новото си начало.

Това стана ясно и от съобщение на съда, и от изчитането на постъпилите жалби по време на днешното заседание на ЦИК.

И двата казуса ще бъдат разгледани днес от ВАС - на заседания от 14 ч.

Както е известно, на 9 септември ЦИК, с пълно мнозинство, отказа регистрация за парламентарния вот и на двете коалиции, в чийто състав двете ДПС фракции смятат да се състезават една срещу друга на вота. Отказ получиха и "Демокрация, права, свободи" - от която е част ДПС на Ахмед Доган, и "ДПС-Ново начало" - на "кръга Пеевски".

Мотивът е ясен: Изборният кодекс забранява една и съща партия да участва в различни формати на избори, състезавайки се така сама със себе си. ЦИК даде време на двете ДПС до 7 септември да отстранят тази нередност, но нито една не изтегли партията от съответната коалиция.

Веднага след това обаче хората на Доган финтираха Пеевски - внесоха наново документи за регистрация - на партията ДПС. Но Пеевски, все още председател, ги изтегли.

В същото време, както Клуб Z писа, Пеевски е опитал да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", с която тя е допусната да участва на частичните кметски избори на 20 октомври, за да я замени с тази на коалицията си "ДПС - Ново начало". Централната избирателна комисия обаче е отхвърлила тези щения.

Постановените отхвърляния обаче са поради липса на изискуемо мнозинство, а не "по убеждение". Любопитен е и юридичският похват на Пеевски и компания - опитали са се да убедят ЦИК, че трябва да заличи регистрацията, защото имало решение на... парламентарната група за това. ЦИК отбелязва, че такова решение може да вземе само партията, а няма данни да се е събирал колективен орган за целта.

Макар регистрацията за вота да е до 11 септември, т.е. утре е крайният срок, юристи посочват, че няма пречка за ДПС да е и по-късно - стига казусът да се разплете до е 35 дни преди вота.