Делян Пеевски е опитал да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", с която тя е допусната да участва на частичните кметски избори на 20 октомври, за да я замени с тази на коалицията си "ДПС - Ново начало". Централната избирателна комисия обаче е отхвърлила тези щения.

Това става ясно от публикуваните на сайта на ЦИК три решения.

Постановените отхвърляния обаче са поради липса на изискуемо мнозинство, а не "по убеждение". Любопитен е и юридичският похват на Пеевски и компания - опитали са се да убедят ЦИК, че трябва да заличи регистрацията, защото имало решение на парламентарната група за това.

За кои места става въпрос?

Към момента са публикувани три отделни решения - две за исканото от Пеевски заличаване и едно, с което опитва да регистрира "новото си начало" на мястото на партията, на която е (съ)председател.

Първото е за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище. Второто за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на кметство Череша, община Руен, област Бургас, за кмет на кметство Ковачевци, община Самоков, Софийска област, за кмет на кметство Коиловци, община Плевен, област Плевен, за кмет на кметство Ново Железаре, община Хисаря, област Пловдив, за кмет на кметство Бузовград, община Казанлък, област Стара Загора, за кмет на кметство Трояново, община Камено, област Бургас, за кмет на кметство Ясенково, община Венец, област Шумен, за кмет на кметство Студена, община Свиленград, област Хасково, за кмет на кметство Бистрица, община Дупница, област Кюстендил, за кмет на район "Одесос", община Варна, област Варна, за кмет на район "Приморски", община Варна, област Варна, за кмет на кметство Лозен, Столична община, област София, и за  кмет на кметство Войнягово, община Карлово, област Пловдив.

"Към заявлението е приложено решение на ръководството на Парламентарната група "Движение за права и свободи" в 50-ото Народно събрание на Република България.

В приложените документи липсва решение на партия "Движение за права и свободи" за заличаване на регистрацията за участие в новите избори на 20 октомври 2024 г. съгласно изискванията на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс. Решението на ръководството на Парламентарната група "Движение за права и свободи" не може да замени решение на партията "Движение за права и свободи", отбелязва обаче ЦИК в решенията си.

Както е известно, в нарушение на устава на ДПС санкционираният от САЩ и Великобритания за корупция депутат овладя парламентарната група (ПГ) на партията в сегашния парламент. Пеевски и Джевдет Чакъров са председатели на ДПС и като такива, според "закона" на Движението, трябва да са съпредседатели и на групата. Вместо това обаче Пеевски се провъзгласи за председател, опонентите му твърдят с подписи на останалите депутати върху бели листове, изключи близки до Ахмед Доган от ПГ, а други напуснаха сами.

Според визирания чл. 137 от ИК "партия може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите не по-късно от 32 дни преди изборния ден. Заличаването се извършва по писмено заявление на партията до ЦИК, подписано от лицето, представляващо партията или от изрично упълномощено от него лице. Към заявлението партията прилага решението за заличаване".

Така излиза, че със своите 22-ма души, останали в парламентарната група, Пеевски и компания са решили да заличат дадената на 29 август регистрация на ДПС за участие в местния вот наесен от името на колективните органи на цялата партия, които очевидно не са заседавали.

При гласуването и на двете решения в ЦИК са участвали 13 членове на комисията. "За" са гласували 8 от тях, а останалите петима са били "против". Според Изборния кодекс обаче решенията се взимат с мнозинство от 2/3. Когато такова не е постигнато "се смята, че е налице решение за отхвърляне".

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му. Както Клуб Z писа, ВАС, за чийто председател Георги Чолаков политици и публични фигури отдавна говорят, че е зависим от Пеевски, вече обяви, че ще работи извънредно и в почивните 6-и, 7-ми и 8-ми септември. Дали Пеевски и компания ще обжалват, не е ясно. 

Третото решение на ЦИК касае опита на Пеевски да регистрира ДПС-Ново начало като участник в кметския вот в гореописаните населени места. ЦИК този път постановява отказ (т.е. има мнозинство от 2/3) и с мотива, че е "недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори". Решението обаче касае само Габровница и Омуртаг. Продължава проверката и на списъците с избирателите, подкрепящи регистрацията на партията, посочва ЦИК.