В САЩ България се възприема като рискова страна за инвестиции заради отношенията ѝ с руски олигарси и Китай. Има и липса на прозрачност, което би могло да накара един американски инвеститор да направи неволно нарушение.

Това заяви американският адвокат Кевин Карол, партньор в офисите на международната адвокатска кантора "Хюз Хъбърд и Рийд" (Hughes Hubbard & Reed) във Вашингтон и Ню Йорк, на бизнесконференция в София.

Юристът обърна внимание на контраста между скъпите автомобили по пътищата и факта, че според статистиката България е най-бедната страна в Европейския съюз.

Според Кевин Карол американското правителство е силно разтревожено и от корупцията, от високото ниво на сивата икономика, която по думите му е около една трета от БВП, както и от сделките с недвижими имоти, служещи за пране на пари. 

Кевин Карол отбеляза, че това, че България има подписано споразумение със САЩ за арбитраж е като утеха за инвеститорите.

На въпрос дали е възможно хора, веднъж попаднали в списъка "Магнитски", да бъдат заличени от него, Кевин Карол отговори, че това се случва, но е рядко и трудно. Според него обикновено санкционираните трябва да предоставят доста информация на правителството на САЩ за дейностите им, които са привлекли подозрения. Няма как да бъдат заличени само някои от точките в обвиненията - трябва да паднат или всички, или никои, коментира той.

„Смятам, че е всичко или нищо. Ще трябва да сътрудничат напълно на правителството на САЩ“, посочи американският адвокат.

На санкциите, контрола над износа и борбата с корупцията вече се гледа като на единствените възможни инструменти, които Съединените щати могат да приложат срещу опонентите си на международната сцена, заяви още той, цитиран от БТА.

"Санкциите, контролът над износа се промениха като режими. Те вече не са стандартен режим на регулиране, а са режим на криминално престъпление", обърна внимание Карол. 

"И републиканците, и демократите предпочитат финансовите инструменти пред военните участия", увери американецът.

Във Вашингтон вече обмисляли санкционни действия срещу Китай при нахлуване в Тайван, което в САЩ смятат, че може да стане факт до 3 години. Това включва и преразглеждане на веригите на доставки, посочи юристът.