Фракцията около Корнелия Нинова в БСП отхвърли възможността да се яви на изборите с друга формация. Нинова в компанията на нейни съратници в Народното събрание, сред които Георги Свиленски и Иван Ченчев, отговаря на въпроси на парламентарните репортери днес.

Доскорошната председателка на БСП засега не призовава да се гласува за соцпартията на предстоящите избори.

Припомняме, че на парламентарния вот на 27 октомври БСП ще се яви в нов формат – в коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“.

А на 1 септември Нинова, Ченчев и Свиленски, както и Крум Дончев, който не е депутат, бяха изключени като членове на БСП от Националния съвет на партията. Те обаче обжалват решението.

Днес Корнелия Нинова заяви:

„Отхвърлям всякакви внушения и манипулации, че ще се явим ние изключените в листата на друга партия, да сме наясно и ви моля – затворен е този въпрос. Не ни питайте повече, моля не го пишете – няма да се явяваме в листи на други партии! Над всичко в политиката стои достойнството, така че... Поканени сме – сигурно от там тръгват вашите въпроси, поканени сме от други партии да бъдем в листи, отказали сме. Имаме морал и достойнство. Ние сме избрани от членовете и симпатизантите на БСП и сме доказали във времето, че не сме в политиката за постове.“

Нинова отказа да отговори с листи на кои партии са получили оферта да се явят на изборите, но добави:

„Достойнството, моралът и честта ни не струват едно депутатско място. Така че няма да участвам в други листи, както и колегите зад мен.“

След въпрос би ли основала собствена партия, тя заяви: „Бъдещето ще покаже.“

А на питане на репортер на Клуб Z – призовават ли да се гласува за БСП на тези избори, Корнелия Нинова отговори:

„Чакайте да почне кампанията и ще видим как ще се включим в нея.“

Преди това тя отново разкритикува ръководството на БСП в лицето на изпълняващия функциите председател Атанас Зафиров и председателя на парламентарната група Борислав Гуцанов. Повод за това стана изненадващата заявка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин, че би направил управленска коалиция с БСП.

Корнелия Нинова припомни, че ГЕРБ има решение на най-висшия си форум – Националното събрание, да не правят коалиция със соцпартията. Според нея това сега се променило заради смяната в ръководството на БСП. 

Мисля, че времето доказва истинността на моята битка, и на хората, които ме подкрепят, и на хилядите социалисти - да спасим БСП от задкулисието и лапите на Борисов, който обича да прегръща и унищожава партии. Днес успя, закачи си скалпа на БСП на колана си, също както на много други партии, коментира Нинова. 

БСП влиза след това изказване на Борисов трайно в лапите на паралелната държава и задкулисието, срещу което се боря осем години, безспирно, добави тя.

След питане дали това е провокация от страна на Бойко Борисов, или БСП има план да управлява заедно с ГЕРБ, Нинова посочи, че става въпрос за нов тип „сглобка“ между БСП и ГЕРБ.

Защо не направи такива провокации, докато аз бях председател? Защото БСП имаше ясна и категорична позиция – Борисов е злото за България, ГЕРБ има нужда от алтернатива и това беше БСП. Още един аргумент - припомням изказването на Борислав Гуцанов от трибуната на парламента, а то беше: Ние изпитваме дълбоко уважение към ГЕРБ. Ето ви две доказателства, че става въпрос за нов тип „сглобка“, но най ни боли, че става въпрос за предателство към много социалисти и хора, които бяха и искат да има алтернатива на модела "ГЕРБ" и на управлението на паралелната държава, коментира Корнелия Нинова.

Тя обясни, че очаква да бъде изключена, заедно с хората, които я подкрепят, и от парламентарната група на „БСП за България“.