В последните дни на 50-ото Народно събрание се очаква сериозна промяна в броя на депутатите от парламентарната група на „БСП за България“. По информация на Клуб Z от няколко източника заявление за напускане на групата е подал Михаил Ставрев – народен представител от 24-и район-София. Това потвърдиха и от пресцентъра на парламента. Заявлението си Ставрев пуснал в понеделник. 

Изключват Нинова, Свиленски и Ченчев

Той е обявил, че напуска и партията на заседанието на Националния съвет на БСП в неделя. Припомняме, че тогава бе взето решение да бъдат изключени от соцформацията председателят в оставка Корнелия Нинова, както и Георги Свиленски и Иван Ченчев.

Тримата е логично да бъдат изключени и от парламентарната група (ПГ). Решение за това ще се вземе вероятно утре, коментираха пред Клуб Z депутати от „БСП за България“.

Припомняме, че след последните парламентарни избори формацията излъчи едва 19 народни представители. Един от тях – Калоян Методиев, бе изключен от ПГ още в самото начало на 50-ото НС. И той, и Михаил Ставрев са изключително близки на Нинова, коментират източници в БСП.

Групата в парламента в момента е разделена на две фракции – 11 са в лагера на изпълняващия функциите председател Атанас Зафиров и председателя на ПГ Борислав Гуцанов, а 7 са в този на Корнелия Нинова.

Почти разпад

Не е изключено и другите народни представители, близки на Нинова, в знак на солидарност да напуснат парламентарната група. Така тя може да се свие до 11 човека и да стигне до ръба на съществуването си. Според правилника на Народното събрание минималният брой депутати в една ПГ е десет. Ако числото падне под това, групата се разпада, както се случи в този парламент с тази на „Величие“.

Конфликтът в БСП се изостри в последните дни заради отказа на Нинова да даде пълномощно на Атанас Зафиров да представлява партията за предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори. Вместо това тя прехвърли съответните права на приближените й Свиленски и Ченчев.

Както Клуб Z писа, Софийският градски съд още през юли взе решение, че Зафиров е изпълняващ функциите председател на БСП до избора на нов лидер. Крум Дончев, който е близък на Нинова, обаче обжалва решението пред Върховния касационен съд. А делото все още е висящо. Това засега спира вписването на промените в ръководството на БСП в Регистъра на политическите партии. Този регистър е ключов за Централната избирателна комисия. Според него Корнелия Нинова все още се води председател на БСП – затова и в момента тя може да блокира явяването на партията на изборите във формата, в който желае новото ръководство в лицето на Атанас Зафиров.