Коалиция „Алианс за права и свободи“ (АПС) подаде документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) този следобед. Както Клуб Z съобщи вчера, това беше резервният вариант за фракцията около почетния председател на ДПС Ахмед Доган за участие в парламентарните избори на 27 октомври.

Коалиция от две партии - без ДПС

За целта тези дни се събираха и съответните подписи на граждани, като нужни са поне 2500 на брой.

В АПС засега са включени две партии - „Земеделски народен съюз“ (ЗНС) на Румен Йончев, който е бивш депутат в няколко парламента от разноцветни политически конфигурации, и "Справедлива България Обединени Родолюбци (СБОР)". В коалицията не влиза партия ДПС, научи Клуб Z.

БТА съобщи, че за днешната регистрация в ЦИК от името на АПС документите са подали Румен Йончев и Веселин Пенев (съпредседател на СБОР). 

На въпрос дали хора от ДПС са част от този алианс, Йончев отговори: Ще видите, кампанията предстои, предстои регистрацията на листите, обявяването на водачите, много ясно ще дадем знак.

Името „Алианс за права и свободи“ не е избрано случайно, с думата „алианс“ заявяваме по-широко отваряне към всички български граждани, така че да търсим подкрепа за радикалната промяна в България, каза Румен Йончев, цитиран от БТА. Той е убеден, че името няма да обърка българските граждани и избирателите, защото те много ясно виждат кой кой е в българската политика.

Както стана ясно днес, Върховният административен съд (ВАС) реши ключов съдебен спор в полза на фракцията около единия (съ)председател на ДПС - Делян Пеевски.

Очаквахме решението на съда, мисля, че то не е изненадващо, макар и доста порочно, обяви по този повод Румен Йончев.

Миналата седмица лагерът на Доган подаде документи за коалиция „ДЕМОКРАЦИЯ, ПРАВА И СВОБОДИ – ДПС“, в която трябваше да влязат ДПС, ЗНС и СБОР.

Едновременно с това ЦИК прие документите и на фракцията на Пеевски – коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“. В нея също са три партии – ДПС, „Български гласъ“ и „Новите лидери“.

ЦИК впоследствие отказа да регистрира и двете коалиции с аргумента, че не може една и съща партия (ДПС) да е в две политически сдружения.

Днес обаче ВАС реши спора за регистрацията в полза на групата на Пеевски. Така ЦИК ще трябва да регистрира коалицията около корпулентния политик за сметка на тази на Ахмед Доган.

Хората на Доган губят партията си поне за тези избори и ще трябва да агитират да се гласува за коалицията АСП.

Правен хаос

Изглежда, има шанс и за друго развитие. 

Коалицията „ДЕМОКРАЦИЯ, ПРАВА И СВОБОДИ – ДПС“ около Доган също обжалва във ВАС отказа на ЦИК да я регистрира. Делото е утре от 11 часа. След днешното решение в полза на Пеевски изглежда малко вероятно съдът да излезе с друга позиция. Това би означавало непоследователно поведение от страна на ВАС. 

Все пак случаят засега остава висящ. 

Припомняме, че хората на Доган междувременно се опитаха да регистрират самостоятелно ДПС в ЦИК - след отказа на изборния орган да регистрира двете спорни коалиции. Днес обаче Централната избирателна комисия е отхвърлила и този вариант според неофициална информация на Клуб Z. 

Генерално, конфликтът с регистрацията на ДПС за изборите идва от двувластието в партията и настъпилия разкол през последните два месеца. Формацията има двама съпредседатели - Джевдет Чакъров (лоялен на Доган) и Делян Пеевски, които могат да я представляват и заедно, и поотделно, което създава правен хаос. Не е изключено този хаос да продължи и в следващите дни, включително и с опити за дерегистрация на ДПС от изборите.