ВАС отмени като незаконосъобразен отказът на ЦИК да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията.

Това съобщиха днес от ВАС, след като разгледаха жалбата на Делян Пеевски и компания срещу отказа на ЦИК да ги регистрира за изборите поради факта, че по същото време документи подаде и коалицията около почетния председател на ДПС Ахмед Доган - "Демокрация, права, свободи". В състава на двете бе партията ДПС - нещо, което е недопустимо според Изборния кодекс.

Пак без изненада, ВАС, за чийто председател Георги Чолаков от години политици и медии твърдят, че е зависим от Пеевски, се позова на спорното е-заявление. То беше подадено от фракцията на санкционирания по американския закон "Магнитски" (съ)председател в 00:05 ч. на 2 септември - часове преди обявеното за 9:30 ч. начало на подаването на документи за регистрация.

"По безспорен и несъмнен начин е установено по делото, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 02.09.2024 г. в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията (Байрам Байрам и Искра Михайлова). Това заявление не е отразено в регистъра, не е и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори.

Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция "Демокрация, права и свободи- ДПС", още в 00,05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път. Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок", пише в мотивите си съдът.

Решението на ВАС е окончателно. От него следва, че ЦИК трябва незабавно да регистрира "Новото начало" на Пеевски като участник в парламентарния вот.

Това на практика означава, че ДПС на Доган няма право да участва в коалиция за изборите. Няма пречка обаче лица на партията от лагера на почетния председател да бъдат в листите като кандидат-депутати от името на друга партия или коалиция.

Както Клуб Z писа, от "ДПС-Доган" се бяха подготвили за такъв развой на събитията и започнаха подготовката на алтернативна формация, участваща във вота - "Алианс за права и свободи" (АПС)

Че ВАС ще се позове именно на е-заявлението отдавна говореха и "неписани" публични говорители на Пеевски из медиите, което предизвика реакцията на хората на Доган. "Имам, за съжаление, някакво лошо предчувствие - че такова влияние може да бъде осъществявано или е осъществявано, като слушам аватарите на Пеевски как свободно казват "Този въпрос ще се реши във ВАС, защото ние там сме силни и държим нещата", посочи в този контекст преди дни евродепутатът Илхан Кючюк.

Още на 2 септември, когато от "фракцията Пеевски" обявиха, че са подали е-заявление по пощата на ЦИК в ранните часове на деня, конституционалистът Наталия Киселова коментира, че то няма юридическа стойност, тъй като част от документите трябва да се подадат на живо. Според решенията на ЦИК, свързани с регистрацията за изборите, списъкът с имената, единният граждански номер и саморъчният подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, трябва да се подадат към документите за регистрация "и в структуриран електронен вид на технически носител". Тоест, лично и на място.

ИТ специалистът и депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов пък допълни, че ЦИК има трайна практика да не приема онлайн заявления, като нито ЦИК, нито районните комисии, въпреки законовото задължение, използват Системата за сигурно електронно връчване (подписите на гражданите например са лични данни - бел. ред.). 

От лагера на Доган пък изтъкнаха, че тъй като подаването на документите е обявено за 9:30 ч., то е-заявлението преди този час не се счита за валидно.

ВАС: всичко е точно

Не така обаче видя нещата Върховният административен съд (ВАС). 

Първо институцията се позова на чл.29, ал. 6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), че исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок. ("Административният орган приема устни искания в рамките на времето за работа с посетители, а писмени искания - в рамките на работното си време. Исканията, подадени по пощата, по електронна поща или по друг технически възможен начин преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат подадени в срок").  Това означава, че според съда няма значение, че обявеният за подаване на заявления час е 9:30 ч., а групата на Пеевски е подала заявление преди това - в 00:05 часа. Макар текстът да указва "преди" изтичане на срока, а не преди срокът да е започнал да тече.

Второ, ВАС се позовава и на Закона за електронното управление (чл. 8, ал. 2), според който "Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, са длъжни да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия или издаване на съответни актове."

Ирония на съдбата

По ирония на съдбата ВАС се позовава и на казуса от 2021 г., при който РИК в Стара Загора отказа подаденото от "Демократична България" е-заявление за регистриране на листата в областта.

Впоследствие Административният съд отсъди в полза на ДБ, след обжалване от страна на формацията. АС установи, че при подаването на документите от водача на листата Атанас Славов и Магдалена Овчарова в 16:15 ч. на 12 октомври е била предоставена и флаш памет с оригиналите на пълномощно от съпредседателите Атанас Атанасов и Христо Иванов, подписано с квалифициран електронен подпис. Според съда е абсолютно необосновано и несъответно на доказателствата твърдението на РИК, че "предложението за регистрация и пълномощното не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа".

"Заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно", пише днес и ВАС.

 Така решението на старозагорския съд по казуса с е-заявлението на ДБ отпреди три години, днес бе посочено като аргумент в полза на Делян Пеевски.

"Връхна точка в действията на Пеевски за употреба на всички възможни институции"

"Днешното решение на ВАС е връхна точка в действията на Пеевски за употреба на всички възможни институции за постигане на лични цели. Противоречащото на редица правни норми решение на ВАС е ярък символ на разпада на държавността. Точно както преди 40 години тоталитарната власт открадна имената на българските турци и мюсюлмани с намерение да открадне тяхната идентичност.

Днес сме свидетели на безпрецедентен акт на кражба на 30-годишна история отново с тоталитарни похвати", коментира след решението на ВАС другият председател на ДПС - от лагера на Доган - Джевдет Чакъров.

От думите му се разбра, че ДПС-Доган се консултира с юристи как да действа по отношение на решението на ВАС. "Ние ще видим всички възможности в правната рамка. Не коментираме решението на съда, но са нарушени всички правови норми. Консултираме се по какъв начин то може да бъде оспорено", бе лаконичен.

Но увери:

"На 27 октомври избирателите на ДПС ще имат възможността да гласуват за автентичните принципи и идеали на Движението за права и свободи с лидер Ахмед Доган и за д-р Ахмед Доган. Всички ще имат възможност да подкрепят ДПС на д-р Ахмед Доган, да подкрепят принципите, идеите и идеологията на партията ни, която е повече от 30 години в политическия живот на страната."

Не се разбра дали за ДПС като партия, или за лицето на почетния председател и кандидатите му - но в коалиция "Алианс за права и свободи", в която ДПС не фигурира, а само "Земеделски народен съюз" и "Справедлива България Обединени Родолюбци (СБОР)", подала днес заявление за регистрация.