Националният филмов център е спрял български игрален филм с ЛГБТ тематика от филмовия фестивал "Златна роза" във Варна, съобщи "Свободна Европа".

Става дума за лентата "Любен" - съвместна българо-испанска продукция, разказваща историята на млад българин, който се завръща в родното си село след 12 години в чужбина и се влюбва в местно ромско момче.

Режисьор и сценарист на филма е Венци Костов, а в главните роли са Димитър Николов и Божидар Асенов. Филмът е излъчен за пръв път през юли 2023 г. в Гуадалахара, а у нас на София Прайд Филм Фест през юни. Първоначално фестивалът одобрява филма, но след това е изпратен сигнал от депутат на "Възраждане", който довел до проверка.

Какво твърдят хората на Костадинов? Че лентата е "хомосексуална пропаганда", както и че при създаването на филма е нарушен закона, тъй като един от актьорите в началото на снимките е бил непълнолетен. Важно е да се отбележи, че в България няма забрана непълнолетни да участват във филми с ЛГБТ съдържание, а самата лента е с ограничение 18+ - т.е. подрастващите не могат да я гледат законно.

Националният филмов център (НФЦ) не открива нарушение на закона. Министерството на културата - също. Депутатката от "Възраждане" Маргарита Махаева обаче подала сигнал и до Държавната агенция за закрила на детето, и до прокуратурата. Именно ДАЗД започнала проверка, която още тече. И тъй като нямало признаци тя да приключи до 19 септември, когато фестивалът започва, от НФЦ са решили да го спрат.

Ако се потвърди, че няма нарушение, филмът ще може да бъде показан в следващо издание на "Златна роза", казват от центъра.

Ето и трейлърът на лентата: