Как ви звучи това: български ученици печелят международна олимпиада по математика. Освен медал, получават и парична награда от 500 евро или повече. В резултат на това им постижение те са обявени за чуждестранни агенти и им се забранява да участват в каквато и да е бюджетна дейност за следващите пет години. Тоест, ако някой от тях реши да завърши и преподава математика, няма да може да работи в държавни български училища и университети.

Това би се случило, ако парламентът гласува законопроекта за чуждестранните агенти, който „Възраждане“ внесе за разглеждане за четвърти път. С него Костадин Костадинов и депутатите му искат да забранят на всяко лице и всяка организация, получила над 1000 лв. чуждестранно финансиране на година (извън това от ЕС), да осъществява дейности, свързани с медии, образование, социални услуги и фондации. Всички те ще трябва да се регистрират като чуждестранни агенти.

Дейностите, попадащи под ударите на законопроекта са публичното разпространяване на информация, разяснителните, обучителните, информационните, агитационните и други кампании, предоставянето на социални, потребителски или други услуги и реализацията на проекти, засягащи отделни социални групи, пише още в познатия от предишните внасяния законопроект.   

Предвидените глоби за неспазване на закона са от 1000 лв. до 5000 лв. за физическите лица и от 5000 лв. до 10 000 лв. за юридическите при всеки отделен случай. При повторно нарушение физическте лица се санкционират с 5000 лв. до 10 000 лв., а всички останали - с от 15 000 лв. до 20 000 лева.

Законът е преписан от руския такъв, при това напълно некадърно. Защото под ударите му попадат не само цитираните математици, а и десетки български училища, стотици преподаватели, всички студенти, завършили извън ЕС, учени, участвали в симпозиуми и конференции срещу хонорар или за сметка на домакина, политици, бизнесмени, академични лица, спечелили стипенди и т.н.

Например, ако сте завършили университет в Шотландия или Англия, ставате чуждестранен агент, защото учащите там получават чуждестранна държавна подкрепа за таксите за университет под формата на правителствен грант. Законът важи за вас и ако някога сте получили стипендия за университет или за курс в чужбина на стойност над 500 евро. Също и ако сте били на конференция в чужбина, където ви покриват някакви разходи.

Тогава ще ви се забрани да участвате в проекти на БАН, в общински проекти или държавни поръчки, както и в политическа дейност. Изрично се забранява на чуждестранни агенти да правят и екологични оценки!

Още по-мракобесно:

- болно дете, което получи помощ над 500 евро от чуждестранно лице, може да бъде обявено за чуждестранен агент и лишено от бюджетна помощ.

Всички хора на изкуството или науката рискуват да бъдат заклеймени, ако печелят отличия и обучения в или от чужбина.

Дори ансамблите за народни танци – този извор на патриотизма, също ще останат само на частно спонсориране, ако са твърде добри и печелят награди или пък подкрепа в чужбина.

А Мария Бакалова и нейните призове? С този закон тя няма да има право да играе в никакви филми и постановки, в които финансово участва и българската държава.

Ако направите, или дори само участвате във фирма или сдружение, всички тези забрани се прехвърлят и към вашите служители - за срок от 5 години. Ако фирмата или сдружението плаща на друга фирма за дейност, например строителна или ремонтна дейност, то забраните се прехвърлят и на фирмата, на която плащате.

И най-абсурдното – този закон, ако бъде приет, ще забрани на немалко български училища да бъдат на бюджетна издръжка.

Например всички онези, които са ползвали една или друга програма на „Америка за България“. Справка в сайта на фондацията показва, че тя е подкрепила финансово десетки проекти, които включват създаването на лаборатории по природни науки, математика и информационни технологии, компютърни кабинети, центрове по езиково обучение, мултифункционални пространства за прояви, дебати и събирания. Както и центрове за обучение в начален етап.

От 2009 година до днес фондацията е дарила общо 9,4 милиона лева за създаването образователни центрове по програма „Училища на бъдещето“ в 85 български училища. Програмата ефективно насърчава дарителството в България и помага на училищата да привлекат допълнителна подкрепа, изисквайки всяко едно от тях да набере минимум 25 % от общата стойност на проекта. Така, към финансовата подкрепа от Фондация „Америка за България“, подкрепените училища допълнително са набрали 3,1 милиона лева под формата на дарения и от международния и местен бизнес, бивши и настоящи възпитаници и цялата училищна общност.

Американската фондация финансира и програмата „Заедно в час“, която квалифицира преподаватели и се фокусира върху образованието на деца от уязвими общности.

Организацията финансира и с други програми квалификацията на училищни директори.

Куриозен факт: депутатът от ПП "Възраждане" Ангел Янчев –  председател на комисията по култура и медии в парламента – е неин възпитаник. Янчев, който подобно на лидера си Костадин Костадинов е бивш учител по история, има по-бележита кариера от него в образованието. През 2009 г. той става директор на Средно училище „Вела Благоева“ във Велико Търново. През 2011 г. печели наградата „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители, а през 2016 г. - отличието „Св. Иван Рилски“ на МОН.

През 2015 г., както ясно се вижда от сайта на фондация "Америка за България", Ангел Янчев става част от неин проект за училищни директори - "Академия за млади лидери". Селектираните 30 директори на български училища биват пратени на осемдневен семинар за обучение по училищно лидерство и нови педагогики в България с водещи специалисти от САЩ. Първи в списъка на одобрените е именно Ангел Янчев.

С новия закон Костадинов ще трява да се раздели не само с депутати, но вероятно отново и със съпругата си, защото тя самата е хем зъл чуждестранен агент, хем още по-коварен собственик на фондация, превръщаща български граждани в чуждестранни агенти.

През август 2022 година Велина Костадинова - като част от Управителния съвет на учредена през 2021 г. фондация - е кандидатствала и спечелила конкурс за обучение на учители, а финансирането (до 10 000 лв.) е осигурено по програма за корпоративна социална отговорност на Lidl България чрез "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).

ФРГИ е една от най-старите НПО в България, които разпределят средства от големи чуждестранни филантропски организации като "Америка за България" и "Отворено общество".

Велина Костадинова е член на управителния съвет на сдружение "Образователна общност - Варна", първоначално започнало като група по интереси на педагози и родители, а по-късно е учредено като юридическо лице с нестопанска цел през 2021 година.

Предметът му на дейност е провеждане на консултации с всички лица, ангажирани с отглеждането на деца и младежи, осигуряване на социално-психологическа подкрепа за деца и младежи и техните семейства, организиране на семинари, обучения и други.

Като физическо лице Костадинова притежава и търговско дружество "Дарба Бъдеще", регистрирано през юни 2022 г., което представлява "образователен център за извършване на преподавателска дейност, занимания за подготовка на общообразователни предмети, организиране на чуждоезикова подготовка и езикови курсове, провеждане на курсове, лекции, семинари и други."

През лятото на 2022 г. сдружението "Образователна общност - Варна" кандидатства по конкурса на Lidl България "Ти и Lidl за по-добър живот" - програма, която се провежда от 5 години и вече е инвестирала над 900 000 лв. в български НПО-та по различни направления.

И накрая за капак – законът за чуждестранни агенти може да закрие и самата партия „Възраждане“. Оказва се, че заради монетизацията на популярните си клипове в американската социална мрежа YouTube, ПП "Възраждане" и Костадинов също получават над 1000 долара годишно от чуждата компания и по собствения им закон са "чуждестранни агенти".