Отношенията между Доналд Тръмп и Германия винаги са били доста опънати, изпълнени с непремерени нападки и обиди от страна на бившия президент на САЩ и неглижиране от страна на Германия. Сега те се обогатиха с нова абсурдна глава: размяна на удари в интернет платформата X, която предизвиква политически смут - и все още може да нанесе значителни щети на Германия.

В сряда Федералното министерство на външните работи публикува съобщение, в което се осмива появата на Тръмп в телевизионния дебат с Камала Харис. В заключителното си изказване републиканецът твърди, че германският енергиен преход се е провалил и че Германия се е върнала към изграждането на „нормални електроцентрали“.

Федералното министерство на външните работи опроверга това: „Независимо дали ви харесва или не, германската енергийна система е напълно функционална, с повече от 50% възобновяеми енергийни източници. И ние спираме въглищните и атомните електроцентрали - не ги затваряме. Въглищата ще бъдат изключени от мрежата най-късно до 2038 г.“

Като специална закачка Министерството на външните работи добави: „PS: Ние също не ядем кучета и котки“ - алюзия за факта, че по време на дебата Тръмп обвини имигрантите, че ядат домашните любимци на гражданите на САЩ.

Бившият посланик на САЩ в Германия, който е приближен съмишленик на Тръмп - Ричард Гренел, реагира незабавно:

„Наглата намеса в изборите от страна на германското правителство е по-лоша от руската и иранската“, разгневи се той и заплаши: „Виждаме това ясно и ще реагираме подобаващо.“

Дори иначе сдържани коментатори като политоложката от Джорджтаун Ема Ашфорд отправиха критики.

„Може би съм старомодна“, написа Ашфорд, “но ми се струва дипломатическа грешка външното министерство на една държава да се намесва в (близките) избори на нейния охранител.“

Федералното министерство на външните работи защити туита пред вестник „Ханделсблат“. Той не е имал за цел да повлияе на изборите в САЩ, заяви говорител на министерството:

„Целта е да се предаде основан на фактите образ на Германия в чужбина. Това включва и опровергаване на неверни твърдения, обсъждани в социалните медии“.

Шега с възможни последствия

Споменаването на кучетата и котките в публикацията на Министерството на външните работи се основава на слух в интернет, който все още не е проверен. Жители на град Спрингфийлд в щата Охайо са твърдели във Facebook, че хаитяните ядат котки и кучета - местните власти отхвърлят твърденията.

С острата реакция на Гренел стана ясно, че неуспешната шега все още може да има неприятни последици за Германия. Гренел е сочен като потенциален държавен секретар, ако Тръмп спечели изборите през ноември. Тръмп и Харис са с приблизително еднакви резултати в социологическите проучвания.

Независимо от това висшите германски политици не полагат особени усилия да прикрият политическите си симпатии в предизборната кампания в САЩ; както канцлерът Олаф Шолц, така и външният министър Аналена Бербок се изказаха положително за Камала Харис през последните месеци.

Шолц, например, каза за Харис:

„Познавам я добре. Тя със сигурност би била много добър президент.“ А преди това: „Мисля, че е много възможно Камала Харис да спечели“.

Баербок също похвали Харис като „трансатлантик през цялото време“.

Именно защото Германия не е харесвана в републиканските среди, вероятно щеше да е по-разумно, ако Берлин се беше въздържал да коментира американската вътрешна политика - поне такава е оценката на ХДС/ХСС.

„Съдържанието на туита може да е напълно точно, а изявлението на Тръмп да е погрешно“, заяви пред „Ханделсблат“ Юрген Хардт, говорител по външната политика на парламентарната група на ХДС/ХСС. „Съмнявам се обаче, че е разумно да му натрием носа толкова официално“, каза той. „По-добре щеше да е кабинетът да си спести изкушението да си направи тази шега“.

Катрин Клувър Ашбрук, експерт по САЩ във фондация „Бертелсман“, също заяви пред „Ханделсблат“, че макар играта на думи да може да бъде инструмент в онлайн-дипломацията, тонът е „не много подходящ“.

Германия като поучителна история

По време на предизборната кампания Тръмп многократно използва Германия като поучителен пример, за да критикува грешните според него политически решения и да демонстрира своята настойчивост. По време на телевизионния дебат срещу Харис той повтори твърдението си, че е „спрял“ германско-руския газопровод „Северен поток 2“.

В интервю за Fox News преди седмица той заяви:

„Аз спрях „Северен поток 2“, това беше 100-процентово спиране“.

По време на мандата на Ангела Меркел той бил „казал на Германия, че няма причина да ви защитава в НАТО, ако получавате газ от Русия“.

Тръмп също така заяви на митинги - не съвсем сигурно от фактическа гледна точка - че е спрял „Северен поток 2“, докато Байдън го е „одобрил“. Всъщност спорният проект беше наистина критикуван от всички политици в САЩ. Джо Байдън наложи санкции на строящите го фирми. Германия обаче се отказа от проекта едва когато Русия нахлу в Украйна.

Темата за изкопаемите горива също се повдига отново и отново, като Тръмп често критикува германския енергиен преход. Политическите събития в Германия се следят и от поддръжниците на Тръмп. Протестите на фермерите например бяха горещо обсъждани в груповите чатове на републиканците в Telegram и WhatsApp и отпразнувани като символ на съпротивата срещу политическия елит.

Едва миналия месец Тръмп отново заплаши да наложи мита за автомобили на Германия в интервю.

„Конфронтирах се с Ангела (Меркел) и я попитах защо по вашите улици няма американски Шевролети“, каза Тръмп.