Всяко физическо или юридическо лице ще има право да купува бъдещите вземания по необслужваните дългове на кредитните институции.

Това пише в Закона за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на кредити, който беше приет на първо четене от парламента със 118 гласа "за", 14  „въздържал се“ и нито един "против".  

За закупуване на необслужвания дълг ще бъде необходима единствено регистрация по Търговския закон. Същевременно лицата, които се занимават със събиране на плащанията, ще трябва да имат лиценз от БНБ, предвижда законопроектът. Длъжниците ще могат да се обръщат с жалби до Комисията за защита на потребителите, която, от своя страна, ще има право на мотивиран иск пред БНБ за отнемане на лиценз на прегрешилите фирми за събиране на кредити. 

Т. нар. колекторски дружества, които се занимават с необслужваните банкови заеми, ще бъдат длъжни да спазват и Закона за защита на личните данни. Те вече няма да могат да притесняват длъжниците по домовете им или на работното им място, нито да разлепяват съобщения по входовете, както и да звънят на техните работодатели. Общуването с тях ще бъде ограничено до телефонни обаждания и съобщения в писмен и електронен вариант, предвижда законопроектът. 

Министерски съвет, който е вносител на закона, пояснява в мотивите си, че мерките са насочени към преодоляване на проблемите с високите равнища на необслужвани кредити чрез развиването на стабилен вторичен пазар. Други официално прокламирани цели са създаването на по-добри условия за трансгранично прехвърляне на необслужвани вземания по кредити и осигуряването на добро ниво на защита на интересите на кредитополучателите. 

В доклада на парламентарната комисия по бюджет и финанси се отбелязва, че законопроектът въвежда изискване за справедливо третиране на кредитополучателите, както и за уведомяването им за извършеното прехвърляне на необслужвания им кредит. Забранено е да се претендира за вземане, различно от дължимото, определено в договора между кредитополучателя и първоначалния кредитор. Лицата, събиращи кредитите, ще бъдат длъжни и да предвидят процедура за подаване и разглеждане на жалби.

Предвидени са възможности за рефинансиране на кредита, отлагане на плащането на вноските, промяна на лихвения процент или частично опрощаване. Въвеждат се изисквания за повишаване на прозрачността в отношенията с кредиторите.

Предвид усърдието, с което БНБ натиска този закон да се приеме толкова бързо, може би трябва да се запитаме дали те имат някакви очаквания за банковата система на страната, коментира депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев в пленарната зала.

На въпроси на депутатите за законопроекта отговориха експерти от БНБ и Министерство на финансите.

Законопроектът беше внесен за обществено обсъждане през февруари, след като месец по-рано Европейската комисия предупреди България за предстояща наказателна процедура заради необслужваните кредити.