Данаил Папазов изгони Ахмед Доган от „сарая“ в бургаския лесопарк „Росенец“. Държавата обаче продължава пасивно да чака дружеството на Папазов „Хермес солар“ да премахне незаконния кей в района. Това става ясно от комуникация между депутатката от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Стела Николова и служебния регионален министър Виолета Коритарова по реда на парламентарния контрол.

Парламентарен контрол

Николова е отправила съответен въпрос на 8 юли, когато бе началото на разкола в ДПС между лагерите на почетния председател на партията Ахмед Доган и (съ)председателя й Делян Пеевски. Към онзи момент Доган все още живееше в морския сарай.

Според Областна администрация Бургас премахването на незаконните постройки в лесопарк „Росенец“, които се намират в имот на нос Чукаля, започва през ноември 2023 г. Премахнат е метален павилион, служещ за охранителен пост на лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В медийни публикации се отразява, че предстоят процедури и за останалата част от незаконното строителство в него, посочва Стела Николова.

Депутатката пита на какъв етап е премахването на незаконния кей на пристанище Росенец, разположен край т.нар. Догансарай, както и дали са в ход все още някакви вътрешно-административни и/или съдебни процедури, които да водят до необосновано дългото забавяне на процедурата по премахването.

Отговорът от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е заведен в Народното събрание на 29 юли – месец преди изгонването на Ахмед Доган от сарая.

„Кейова стена – пристан за лодки и яхти“

Макар е незаконно, хидротехническото съоръжение си има име - „Кейова стена – пристан за лодки и яхти“. То е в акваторията на Черно море и си има и кадастрален номер, става ясно от отговора на министър Виолета Коритарова.

Справка в кадастъра пък показва, че кеят е със солидна площ – 5838 кв. м. и се намира в община Бургас.

Министърката потвърждава вече известното – че съответната Басейнова дирекция не възразява да бъде продължена процедурата по премахването на строежа.

В защитена зона, но не в защитена територия

Иначе, според писмо от директора на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ-Бургас) площта на съответния поземлен имот попада в защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, но не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии.

„Не е изразено положително или отрицателно становище относно настъпване на евентуални последствия и вреди за околната среда и водите на Република България при постановяване впоследствие и изпълнение на индивидуален административен акт, в случая заповед за премахване на така установения строеж, поради липса на информация за способа и дейностите по премахването му.

В писмо от 06.10.2023 г. на Министъра на околната среда и водите, предвид вероятността от безпокойство на птиците, предмет на опазване в защитената зона, и временното им прогонване поради струпване на хора и техника, се препоръчва, ако следва да се извърши разрушаването, същото да се осъществи в периода октомври – януари, извън периода на размножаване, отглеждане на малки и активна миграция.

"Хермес Солар" няма план

Съгласно нормативните процедури „Хермес Солар“ ООД трябва да възложи премахване (разрушаване) и да изготви план за управление на строителните отпадъци в обхват и съдържание, определени с Наредба за управление на строителните отпадъци и за влагане на рециклирани строителни материали. Премахването може да се извърши след одобрение на плана от кмета на общината. Съгласно посочената наредба, контролът по изпълнение на плана за управление на строителни отпадъци също се осъществява от кмета на общината, на чиято територия се извършва премахването на строежа.

До настоящия момент възложителят не е представил в ДНСК изготвен и одобрен план за управление на строителни отпадъци“, посочва Виолета Коритарова.

„Хермес Солар“ понастоящем е собственост на Данаил Папазов и съдружници. Мажоритарен дял в него до февруари т.г. е имал Ахмед Доган. След това обаче той губи собствеността там по неясни причини. Това и бе основанието Папазов да изгони Доган от „сараите“ в Росенец, а и в столичния квартал „Бояна“ - но чак в края на август след настъпилия конфликт с Делян Пеевски в ДПС.

Търпимост от държавата

Към момента, изглежда, държавата проявява сериозна търпимост към незаконния кей. От друга страна, в това може да се намери и известна логика. Съоръжението е скъпо и не изглежда да е опасно. Напротив - то би могло и да е полезно. Премахването му пък ще доведе до сериозно количество строителен отпадък.

Изход би бил кеят да бъде узаконен от Народното събрание, но собствеността следва да се прехвърли на държавата. Това изисква и известна смелост, защото съответно предложение от дадена политическа сила може да породи обвинения в нечисти обвързаности.

Проблем е, че съоръжението е в непосредствена близост до „сарая“ на Росенец и се очаква то да се ползва от обитателите му. В случая това вече няма да е Доган, а ще са лица, които, както може да се предположи, са свързани с Делян Пеевски.