На фона на решението на Германия да въведе отново контрол по външните си граници, гръцката полиция актуализира своя план за охрана на сухопътната граница между Гърция и Турция по река Еврос (Марица), съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Решението е взето не заради увеличен миграционен натиск в зоната, а за да бъде изпратено послание за бдителност в период на обща нестабилност, отбелязва вестникът.

„Ние всички сме тук - въоръжените сили, гръцката полиция, и защитаваме границите на страната и гарантираме сигурността на Гърция“, каза министърът на гражданската защита Михалис Хрисохоидис по време на посещение днес на граничен пункт Кастаниес.

Източници са съобщили пред „Катимерини“, че патрулите по сухопътната граница при река Еврос ще бъдат увеличени с около 20 процента.

Хрисохоидис допълни, че Министерството на гражданската защита е решило да наеме допълнително 150 граничари, като 100 от тях ще бъдат разположени в префектура Родопи, а другите 50 ще останат в регионалното управление в Кавала.

Новите граничари ще патрулират в планинските зони на Кавала и Комотини, за да ограничат така наречените „вторични потоци“, т.е. преминаването на мигранти от Турция към България през Гърция.

Същевременно правителството обмисля удължаване на оградата по река Еврос. Добре информиран източник е заявил пред „Катимерини“, че правителството работи за удължаване на границата чрез проект, финансиран от национални и европейски фондове.

Всичко това става на фона на истинска вълна от държави, които подсилват мерките по границите си, възвръщат граничния контрол след десетилетия на липса, или направо изграждат защитни съоръжения срещу мигрантите.