Европейският съюз подкрепи призива на сръбския президент Александър Вучич за връщането на косовските сърби в институциите на Косово.

В петък Вучич призова за нови местни избори в общините, населени предимно с косовски сърби в Северно Косово, за реинтеграцията на косовските сърби в местната полиция и съдебната система, както и за изтегляне на специалните полицейски сили.

Според Асошиейтед прес исканията едва ли ще бъдат удовлетворени от косовските власти.

През ноември 2022 година косовските сръбски депутати напуснаха парламента на страната, а работещите в местните съдилища и полицията също излязоха от структурите на Косово в израз на протест срещу уволнението на полицай.

На местните избори, провели се на 23 април 2023 г., косовските сърби бойкотираха вота в четирите общини, в които те съставляват мнозинството в северната част на страната. Така избирателната активност падна до 3,5 на сто и за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци. Това предизвика напрежение.

„Приветстваме готовността, изразена от президента Вучич, да продължи да участва в диалога, воден от ЕС. Ние гледаме положително на призива за участие на косовските сърби в изборите в Косово и реинтеграцията на косовските сърби във всички косовски институции, които напуснаха през 2022 г.“, заяви пред Радио Свободна Европа говорителят на ЕС Петер Стано, цитиран от БТА.

Призивът на ЕС идва в контекста на срещата във вторник в Брюксел между балканските държави и ЕС за нормализиране на двустранния диалог. Сред темите на разговор между Белград и Прищина е и изпълнението на Охридското споразумение от 13 август 2001 година.

Напрежението в Косово се повиши за пореден път, след като властите закриха няколко управлявани от Белград паралелни институции в северната част на страната. Действията на косовското правителство предизвикаха критики от САЩ и ЕС, които се опасяват, че напрежението може да доведе до по-мащабна нестабилност на Балканите на фона на войната в Украйна, коментира АП.

В петък Вучич заяви, че Сърбия настоява да се върне “всичко онова, което е подписано и договорено досега” в диалога за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, осъществяван с посредничеството на ЕС от 2011 година.

Сърбия обвинява Косово, че отказва да създаде Съюз на сръбските общини на местата в Косово, където живеят предимно косовски сърби, както беше договорено през 2013 година.

И до днес Белград не е признал държавата Косово, която обяви независимост от Сърбия през 2008 година.

"Свободна Европа" съобщи, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че и двете страни са се опитали да диктуват дневния ред за днешната тристранна среща, не са се съгласили с исканото от другата държава и са пренебрегнали първоначалното предложение на ЕС за дневния ред на преговорите.