ЕС и САЩ са "твърде меки" спрямо Сърбия и трябва да й поставят краен срок за приемане на санкции срещу Русия.

Това обяви премиерът на Косово Албин Курти в интервю за "Файненшъл таймс". Брюксел и Вашингтон "трябва да променят подхода си и да дадат срок на Сърбия да наложи санкции на Руската федерация и да спре да се опитва да седи на три или четири стола едновременно", добави той.

Сръбският президент Александър Вучич поддържа тесни връзки с Москва и Пекин, като същевременно се стреми към членство в ЕС и конструктивни отношения с Вашингтон. Вучич отказа да наложи санкции срещу Русия, но позволи доставките на произведени в Сърбия боеприпаси за Украйна.

"След като Сърбия наложи санкции на Руската федерация, това ще е моментът, в който те ще покажат, че искат да се интегрират в ЕС, а Сърбия без Русия не може да застраши сигурността на континента. Тогава ще им повярвам, че искат мир. И САЩ, и ЕС няма да се опитват повече да ги умиротворяват".

Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г. Отношенията между двете страни остават напрегнати и днес. Преговарящите от ЕС миналата година сключиха предварителна сделка, според която Белград неофициално трябваше да признае държавността на Косово, докато Прищина се ангажираше да осигури известна степен на самоуправление за 10 общини със сръбско мнозинство.

Споразумението така и не беше приложено и напрежението ескалира заради опитите на косовските власти да наложат пълна власт над районите със сръбско мнозинство в Северно Косово. През септември имаше престрелка между косовската полиция и десетки сръбски паравоенни формирования, които се бяха барикадирали в манастир в региона. Белград отрече да има участие в атаката, въпреки че паравоенните разполагаха с огромно количество сръбски оръжия. Отношенията на Курти с Брюксел и Вашингтон се обтегнаха, след като западните представители го обвиниха в груби и контрапродуктивни опити да затегне хватката на Прищина върху районите с мнозинство на етнически сърби.

След като сърбите бойкотираха местните избори през 2023 г., Прищина номинира за кметове етнически албанци, които спечелиха без никаква конкуренция в райони със сръбско мнозинство, на места само с няколко гласа. Косово е разположило тежко въоръжени специални полицейски части на север, които преди седмица нахлуха в няколко клона на сръбска банка в северната част на страната и конфискуваха пари в сръбска валута. Динарът беше забранен като разменно средство в Косово по-рано тази година, въпреки че много от косовските сърби получават заплати или пенсии във валутата. Косово използва еврото.

Курти, който е премиер от три години и му предстоят избори догодина, обяви, че ограниченията произтичат от Конституцията на страната му, която предвижда само едно средство за плащане. Той подчерта, че две трети от сърбите са получили помощи от Косово в евро. Премиерът отказа да каже кога Прищина ще изтегли специалните си части от северните общини, но настоя, че оплакванията на сърбите от тяхното присъствие намаляват.

Курти призна, че "понякога има различия" с неговите европейски и американски съюзници, "когато става въпрос за стратегии, операции и тактики на място, от една страна, и когато става въпрос за отношения със Сърбия", но не и по отношение на ценностите или принципите. Той заяви, че "мекият" подход на Запада е "следствие от големите надежди, че Сърбия ще скочи в западния демократичен лагер".

"Според мен сме чакали твърде дълго, за да имаме все още надежда", обяви премиерът.