Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане още три жалби на фракцията в ДПС около почетния председател на партията Ахмед Доган срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Последното определение е от днес. ВАС прекрати производството по административно дело № 8584 срещу решение на ЦИК №3690-НС/11.09.2024 г. за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Недопустима жалба

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд. Общото правило на чл. 159, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) налага жалбата да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство да бъде прекратено, тъй като атакуваният с нея акт не подлежи на оспорване, посочват от съда.

Доколкото с жалбата е формулирано недопустимо искане /основано на чл. 99, т. 1, 2 и 6 от АПК и определени от жалбоподателите като „новооткрити“ и „новоустановени“ факти от съществено значение/ да бъде възобновено проведеното пред ЦИК административно производство, приключило с издаването на процесното решение от 11.09.2024 г., следва да се отбележи, че то несъмнено не е влязло в сила предвид подадената жалба срещу него, а оттам и е извън кръга на актовете, визирани в чл. 99 от АПК.

Останалите въпроси, повдигнати с жалбата, в една своя част касаят преценката, вече реализирана от тричленния състав, разгледал жалбата срещу отказ на ЦИК за регистрация на Коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“, съответно - са преклудирани с постановеното от него влязло в сила решение № 9728/11.09.2024 г. по дело № 8364/2024 г. на ВАС. Други по съществото си са включени в предмета на делото, образувано по жалба срещу акт на ЦИК, с който е отказано разглеждането на изявление на ПП „ДПС“ за отказ от участие в коалиционно споразумение, по което е образувано друго дело на ВАС (№ 8586/2024 г.) Върховните магистрати приемат, че с оглед предмета на настоящото производство е недопустимо този съдебен състав да осъществява преценка за законосъобразността на съдебните актове, постановени по горепосочените съдебни дела.

По изложените по-горе съображения за наличието на хипотезата по чл. 159, т. 1 АПК, ВАС приема, че жалбата на Политическа партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Джевдет Чакъров и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ е недопустима, поради което и следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното по нея съдебно производство – да бъде прекратено, посочват още от съда.

Определението не подлежи на обжалване и на отмяна.

Противоположни процесуални действия от председателите на ДПС

Вчера Върховният административен съд остави без разглеждане други две жалби от хората на Доган и прекрати производството по административни дела № 8585 и 8586 от 2024 г. срещу решения на ЦИК с номера 3691-НС/2024 и 3696-НС/2024.

Едната бе срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление за едностранен отказ от субективното право на ДПС да участва в коалиционното споразумение и в състава на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“. Това е коалицията около ДПС на Делян Пеевски.

Другата жалба бе срещу решението на ЦИК да откаже да регистрира ДПС за самостоятелно участие в изборите.

Към момента ДПС е с двама (съ)председатели, които представляват партията заедно и поотделно. Това са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров (който е от лагера на Доган).

Върховните магистрати приемат, че председателите, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството. Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това, са сред аргументите на ВАС.

Пеевски взима марката

Така след серията жалби и решения на ЦИК и на ВАС към момента се очертава фракцията на Пеевски да се яви на изборите на 27 октомври в коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“, в което влиза и партията ДПС.

Лагерът на Доган пък губи марката и ще ползва коалиция между други две партии – „Земеделски народен съюз“ и СБОР. Тя е под името „Алианс за права и свободи“.