„Тази тема вече приключи“. Това заяви (съ)председателят на ДПС Делян Пеевски пред репортери в Народното събрание след въпрос за решението на ЦИК да регистрира коалицията „Движение за права и свободи – Ново начало“ и продължаващия спор със заявления пред ЦИК от двете фракции в партията.

„ДПС – Ново начало“ е на избори. Това е най-нормалното. Както винаги, ДПС се явява на избори“, отсече Пеевски.

От другата фракция – около почетния председател Ахмед Доган, обаче внесоха заявление за оттегляне на ДПС от регистрираната коалиция, за което се очаква поредно произнасяне на Централната избирателна комисия (ЦИК).

След питане как ще се отрази на избирателите това раздвояване на ръководството на ДПС, Делян Пеевски игнорира проблема:

„Няма раздвояване. Има едно ДПС, има и отцепници.“

Констатация на репортерка, че САЩ е потвърдила позицията си, че Пеевски е санкциониран по закона „Магнитски“, корпулентният политик също реши да пренебрегне:

„Вижте, казвам ви, ДПС е на избори. Друга тема няма.“

Въпреки призивите да не се измъква от отговор, Делян Пеевски не пожела да коментира темата „Магнитски“.

Повод за повдигането й е публикация във фейсбук на изданието bird.bg отпреди четири дни, че Държавният департамент на САЩ препотвърждава позицията си, че Пеевски е извършил сериозни корупционни действия и затова е бил санкциониран.

Както е известно, (съ)председателят на ДПС обжалва наказанието, но системно отказва да коментира темата след въпроси от медиите.

По повод подхвърлената от водача на ГЕРБ Бойко Борисов идея да се въведе смесена избирателна система, днес Делян Пеевски не се съгласи:

„Нищо не трябва да се променя. Виждали сме в миналото, че това с мажоритарната не е окей. За нас сега системата работи добре.“

След въпрос притеснява ли го очакваното днешно заседание на Върховния административен съд по жалбата на коалицията „ДЕМОКРАЦИЯ, ПРАВА И СВОБОДИ – ДПС“ около Доган срещу решението на ЦИК да не я регистрира, Пеевски се подигра на почетния председател:

„Има едно ДПС, няма друго ДПС. Ахмед Доган е от земеделците.“

Припомняме, че вчера от фракцията на Доган внесоха документи в ЦИК за друга коалиция – „Алианс за права и свободи“ (АПС), заради опасността да не може да се явят на изборите. В АПС влизат две партии - „Земеделски народен съюз“ и СБОР, но не и ДПС.

След питане може ли Ахмед Доган да бъде изключен (от партията), Пеевски посочи:

„Вижте, всички, които са изменили на ДПС, са се самоизключили. ДПС отива на избори. Единственото, което мога да кажа на нашите избиратели, е - Ново начало без деребеите. Благодаря ви!“