Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на ЦИК, с което коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС" не се допуска до участие в парламентарните избори. Тази коалиция бе създадена около ДПС на Ахмед Доган.

Вчера съдиите допуснаха на вота коалицията "ДПС - Ново начало" - коалиция, създадена от Делян Пеевски.

В мотивите на ВАС основен аргумент отново е този, че заявлението на коалицията "ДПС-Ново начало" е било подадено преди заявлението на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" още в 00,05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път. От ЦИК днес обаче изтъкнаха, че в това заявление са липсвали необходимите документи, които трябва да се подадат заедно с него.

Върховните магистрати приемат за правилно решението на ЦИК , с което е отказана регистрацията на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" за участие в изборите. Според тях "ДПС - Ново начало" е регистрирано от ЦИК за участие в изборите, поради което е недопустимо регистрирането на друга коалиция с участието на същата политическа партия - ДПС.

От ДПС на Доган обаче вече регистрираха нова коалиция "Алианс за права и свободи".

И още, и още...

Малко по-късно ЦИК остави без разглеждане документите около регистрацията на двете крила на ДПС - около Джевдет Чакъров и около Делян Пеевски, свързани с техните искания, като представляващи партията, а именно за оттегляне на партията от състава на коалиция „ДПС – Ново начало“ и за участие в коалицията. Това се случи по време на заседание на комисията днес. Решението бе подкрепено с 12 гласа „за“, а двама гласуваха „против", предаде БТА.

Така заявлението за оттегляне на партия „ДПС“ от състава на коалиция „ДПС – Ново начало“, подадено от Джевдет Чакъров в 17:00 часа на 11 септември, когато изтече и последният срок за регистрация на партии и коалиции за вота през октомври, остана без разглеждане. По време на вчерашното заседание на ЦИК стана известно, че е постъпило и друго заявление в 19:00 часа за оставане на ДПС в коалицията, което също не бе разгледано. 

Избирателната комисия вече се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС) и регистрира за участие в изборите „ДПС- Ново начало“ и отказа самостоятелно участие на партия ДПС. 

На днешното заседание на ЦИК Елка Стоянова, която бе докладчик по преписката, посочи, че ДПС може да се представлява от двамата ѝ представители, а заявленията са противоречащи си.

Тези писма са в определен тип времеви отрязък, който се ограничава от решение на ЦИК, според което подаването на писма във връзка с регистрация на партии и коалиции свършва в 17:00 часа, коментира Ерхан Чаушев от ЦИК. Той поиска 20-минутно прекъсване на заседанието, за да бъде изяснена ситуацията около проекта на решение на комисията. 

Няма как да се оставят без разглеждане заявления в различна обстановка, каза Чаушев след възобновяването на заседанието.