Възможно ли е Русия да е оборудвала иранските дронове „Шахед“ със Starlink терминали? Според украински медии, свален „Шахед-136“ от последната атака срещу украински градове е бил снабден с терминал от системата на Илон Мъск, предоставящ интернет достъп в бойни условия.

Украинската въздушна отбрана е успяла да свали 28 от общо 32 дрона, изстреляни от Курск и Краснодар през нощта на 25 срещу 26 септември. Макар че украинските военни не коментират директно информацията за Starlink, те потвърждават, че изследват останките от свалените дронове.

Според сайта Defense Express, публикувал снимки на предполагаемия дрон със Starlink терминал, това би било сериозно технологично подобрение на „Шахед“, които Русия използва масово през последните години за атаки над Украйна. Към момента снимките не са потвърдени независимо от други източници.

Starlink – съюзник и заплаха на бойното поле

Украйна разчита на Starlink за координация на военните си действия и управление на дроновете на фронта. През февруари обаче украинското военно разузнаване сигнализира, че руски части, като 83-та въздушно-десантна бригада, също използват тези терминали за комуникация в източна Украйна. Говорителят на украинското разузнаване Андрей Юсов заяви, че руското използване на Starlink е „системно“.

Въпреки твърденията на Илон Мъск и SpaceX, че Starlink не е активен в Русия и не предоставят оборудване на руската армия, инциденти като този поставят под въпрос ефективността на контрола над технологията. SpaceX твърди, че при установяване на незаконна употреба на Starlink терминали, компанията предприема действия за деактивиране на оборудването.

Какво означава това за войната?

Използването на Starlink от Русия, дори чрез трети страни или нелегално, може да окаже сериозно влияние върху хода на войната. Въпреки че украинските сили успяват да свалят голяма част от „Шахед“ дроновете, добавянето на по-модерни комуникационни средства би направило дроновете още по-ефективни и трудни за проследяване.

Досега Русия е показала способност да подобрява „Шахед“ дроновете, добавяйки материали, които ги правят по-трудни за откриване от украинските радари. Това развитие подчертава необходимостта от адаптиране на украинската отбрана към новите технологии, които противникът използва.

Този ход допълнително усложнява ситуацията на бойното поле, като показва, че Москва е готова да използва всяка възможна технология, за да укрепи военните си позиции, дори когато има пречки като санкции и ограничения върху Starlink.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".