Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп седна в понеделник за приятелско двучасово интервю с милиардера Илон Мъск в социалната му медийна платформа X.

Разговорът между двамата закъсня с 40 минути заради технически проблеми. Това бе третото интервю на Мъск с кандидат-президент на републиканците през този изборен цикъл. По-рано именно в неговата платформа стартира предизборната си кампания губернаторът на Флорида Рон Десантис. Тогавашното интервю също бе придружено от множество технически проблеми. След това Мъск интервюира Вивек Рамасуами - по-млад и по-радикален "клонинг" на Тръмп. 

В разговора Мъск обвини за трудностите прекалено високия интерес на аудиторията към интервюто. Тръмп се опита да представи проблема в положителна страна, поздравявайки Мъск за броя на хората, които се опитват да се включат. 

Републиканецът не бе така щедър в изявлението си, когато Мъск интервюира Десантис. Тогава в Truth Social бившият президент обяви:

"Моят Червен бутон е по-голям, по-добър, по-силен и работи (ИСТИНА!). Твоят не работи".

Когато все пак техническите затруднения бяха преодолени, Тръмп и Мъск прекараха значителна част от времето си заедно в отправяне на взаимни комплименти. Милиардерът изтъкна храбростта на Тръмп по време на опита за покушение срещу него на митинг на 13 юли. 

Бившият държавен глава пък се захласна по масовите уволнения на Мъск в Х.

"Гледам какво правиш. Влизаш и просто казваш: "Искаш ли да се откажете?" Те стачкуват - няма да споменавам името на компанията, но те стачкуват и вие казвате: "Няма лошо, всички да ви няма".

Мъск, който преди две години обяви, че Тръмп не е годен за президентския пост заради напредналата си възраст и който само допреди месеци се кълнеше, че няма да заеме страна в президентската надпревара, твърдо влезе в лагера на консерватора след опита за убийството му. Това се случи въпреки многократно изразената съпротива от страна на Тръмп спрямо прехода от традиционните бензинови/дизелови автомобили към електромобилите.

"Мисля, че сме застанали на разклонение на пътя на съдбата, на цивилизацията и мисля, че трябва да поемем по правилния път и мисля, че вие ​​сте правилният път", каза той на Тръмп в края на интервюто.

Значителен дял от разговора бе посветен на демократите. Тръмп беше оставен да отправя необезпокоявано лични нападки и откровени лъжи по адрес на Джо Байдън и Камала Харис.

Той описа Харис като "треторазрядна", "некомпетентна" и "луда". След това сравни портрет на демократката на корицата на "Тайм" с лика на съпругата си Мелания.

Според него Байдън не е решил доброволно да се оттегли от президентската надпревара на 21 юли. Срещу него бил извършен "преврат", обяви той без да представи никакви доказателства.

"Тя не е давала интервю, откакто започна цялата тази измама".

Милиардерът позволи на госта си спокойно да води разговора и не оспори погрешните му твърдения, че, например, други страни умишлено изпращат престъпници от затворите си през южната граница на САЩ или че цените на бекона са се повишили между четири или пет пъти.

В някои случаи Мъск дори асистира на Тръмп. Той го похвали, че въпреки предполагаемите непрестанни нападки на медиите не се е опитал "да им ограничи свободата на словото". Дори скромна предварителна подготовка щеше да бъде от полза на милиардера, за да научи, че Тръмп неуспешно се опита да осъди Си Ен Ен за 475 милиона долара. Той се обиди на журналисти на телевизията, които го разкритикуваха заради опита му да узурпира властта, след като загуби изборите през ноември 2020 година. 

Разговорът не мина и без редовните комплименти към чуждестранни диктатори. В случая бяха похвалени Владимир Путин, Си Цзинпин и Ким Чен Ун, заради това, че "се справят с работата си".  

Завръщането на Тръмп в Х, с което той де факто погребва собствената си платформа Truth Social, е индикация, че актуалната картина на предизборната надпревара със сигурност не се харесва на републиканеца. В момента Харис води с малка преднина, според проучванията на качествени социологически агенции. По информация на "Ню Йорк Таймс", според вътрешни републикански изследвания Тръмп дори може и да не мине 50 % в Охайо - щат, който спечели с комфортна преднина през 2016 г. и 2020 г. и откъдето е подгласникът му в надпреварата Джей Ди Ванс.

През последните дни основен мотив в публикациите на Тръмп в социалните мрежи са хилядите американци, стичащи се на митингите на Камала Харис. Бившият президент погрешно твърди, че видеата от събитията са подправени с изкуствен интелект. Междувременно Тръмп е критикуван и от свои привърженици заради решението му да ограничи публичните си изяви, като вместо това се придържа към дистанционни интервюта от Мар-а-Лаго.

След интервюто говорителят на кампанията на Харис Джоузеф Костело обяви следното:

"Цялата кампания на Тръмп е в услуга на хора като Илон Мъск и на него самия – обсебени от себе си богаташи, които ще продадат средната класа и които не могат да водят предаване на живо през 2024 година."