Трета поредна нощ Русия атакува Одеска област с дронове, съобщи председателят на областната военна администрация Олег Кипер, цитиран от БТА. Съобщава се за петима ранени, като трима от тях са били настанени в болница в средно тежко състояние.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, цитирано от "Ройтерс", обяви, че противовъздушната отбрана на страната е прехванала 47 украински дрона.

Според военно-въздушните сили на Киев по-голямата част от дроновете в Одеска област са били свалени. Става въпрос за общо 16 безпилотни самолета. Повредени са прозорци и фасадата на девететажна жилищна сграда. Избухнал е и пожар на тавански етаж. Съобщава се за нанесени щети на медицинска сграда.

БТА припомня, че българите в Одеска област са над 150 000 души и са трети по численост, според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

В Русия около 24 украински дрона са свалени в югозападната Брянска област, а останалите - над Белгородска, Курска и Ростовска област и над Краснодарския край, както и над Азовско море, съобщават военните в „Телеграм“.

Губернаторът Василий Голубев информира за пожар, възникнал поради падащи отломки в безлюден район на Ростовска област.

Ройтерс обръща внимание, че не може по независим път да потвърди информацията на руското Министерство на отбраната.