С нужния минимум от 3-ма членове на ВСС (аха да напишем по погрешка - "на ДПС") Борислав Боби Сарафов е единственият кандидат за нов главен прокурор. Името на кандидата оповести Стефан Петров - да, правилно се сетихте: член на най-важния орган в съдебната власт от политическата квота на ДПС.

Тънкостта е, че вероятно кандидатът ще бъде избран с лекота на 16 януари и по причина на реформата, която свали изискуемите гласове от 17 на 13. Да, познахте: в основата й тогава бяха ПП-ДБ. Същите, които сега ще пращат цялата работа в Конституционния съд.

Срещу избора на този кандидат, логично, остро реагираха от Антикорупционен фонд - организацията, която навремето освети тъмното блато от зависимости, станало известно като "Осемте джуджета".

Самият Сарафов - на когото не може да му се отрече, че опитва да въведе някакъв вид спокойствие в прокуратурата (поне неучаствайки в тъпи пиар водевили), декларира, че ще работи "ежедневно и целеустремено за политическата неутралност на прокуратурата..."

Да, но дела като това срещу Джейхан Ибрямов - меко казано - не спомагат за този авторитет. Именно оттам дойде и новината на деня: че по същото дело има дадени показания, че Ахмед Доган планирал убийството на "момчето". Кои ли ще са следващите подготвени арести?

Унгария демонстрира исторически оптимизъм - въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген де бъде решен на Съвет "Вътрешни работи" през декември.