Трудно бъдеще за световната икономика, белязано от слаб ръст в средносрочен план, ескалиращо напрежение в международната търговия и високи нива на публичен дълг. Това сочат прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), заяви управляващата му директорка Кристалина Георгиева в речта си във Вашингтон, произнесена преди годишните срещи на МВФ и Световната банка, които предстоят следващата седмица.

Ройтерс, цитирана от БТА, коментира, че Георгиева е очертала отрезвяваща картина на световната икономика.

"Семействата страдат, хората са гневни. В развитите икономики равнището на инфлация достигна толкова високи стойности, колкото се наблюдават само веднъж в историята на едно поколение. Това се случи и в страните с нововъзникващи пазари. Но погледнете колко лошо беше положението за страните с ниски доходи. Както на ниво държава, така и на ниво отделен човек. Инфлацията винаги удря бедните хора най-тежко", заяви шефката на МВФ.

Георгиева обобщи, че се намираме в трудна геополитическа обстановка. Тя изброи и основните предизвикателства - конфликта в Близкия изток и потенциала му за дестабилизация на регионалните икономики и световните енергийни пазари, продължителните войни в Украйна и на други места по света.

Кристалина Георгиева, която в началото на месеца започна втория си петгодишен мандат като управляващ директор на МВФ, изтъкна комбинацията от нисък икономически растеж и висок дълг, вещаеща трудно бъдеще.

Тя посочи и все повечето ограничения и засилващия се протекционизъм в международната търговия, изрази и загриженост за увеличаването на военните разходи. Според нея последното ще ограничи средствата за подпомагане на развиващите се държави. 

Шефката на МВФ призова още за намаляване на държавния дълг и разходите, повишаване на производителността и възстановяване на финансовите резерви, за да може да се посрещне евентуален следващ икономически шок.

Като "добри новини" за световната икономика тя все пак изтъкна отстъплението на глобалната инфлационна вълна, решителните действия относно паричната политика, облекчаването на ограниченията, свързани с веригите на доставки и умереното понижаване на цените на хранителните и енергийните продукти.

Това се случи, без световната икономика да изпадне в рецесия и без да се стигне до мащабна загуба на работни места. Пазарите на труда както в САЩ, така и в еврозоната "се охлаждат" планомерно. Това е огромно постижение", отбеляза Кристалина Георгиева. 

Георгиева направи коментар пред Ройтерс, че Китай е твърде голям, за да продължава да разчита на износа и е изправен пред опасен по-бавен растеж, ако не премине към икономически модел, ориентиран към потребителите. Проучване на МВФ показва, че страната може да бележи значително по-висок ръст, ако направи промени и създаде у потребителите увереност да харчат повече.

Според нея който и да бъде избран за президент на САЩ на вота на 5 ноември - Доналд Тръмп или Камала Харис - би имал "много прагматичен" подход към МВФ и Световната банка.