„Ако бях адвокат, съветващ Владимир Путин, бих го посъветвала много да внимава дали да пътува до държави членки на Международния наказателен съд (МНС)“, заяви в отговор на въпрос на Клуб Z Бет Ван Шак - специален посланик по въпросите на глобалното наказателно правосъдие към Държавния департамент на САЩ.

Тя даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

„В тези държави има независими играчи в сферата на правосъдието, независими полиция и адвокати. Там има активни членове на гражданското общество. Те могат да използват правната система, за да я принудят да действа в духа на задълженията за сътрудничество по Римския статут“, аргументира се Ван Шак.

Клуб Z я попита дали САЩ очакват Бразилия да арестува Путин, след като тя е член на МНС, а този съд е издал такава заповед заради депортация на украински деца - едно от действията на руската държава, покриващо дефиницията на геноцид. Според непотвърдена информация руският президент може да участва лично в срещата на Г-20 в Рио де Жанейро. Форумът ще се състои точно след месец. Украйна вече поиска южноамериканската страна да го задържи в случай на пристигане.

„Остава да се види дали той в действителност ще пътува до Бразилия“, допълни дипрломатката.

Тя припомни, че той не се е отзовал на няколко покани за посещение. Така например Путин не е отишъл на скорошното встъпване в длъжност на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум.

„Путин не присъства, защото според мен почувства, сякаш не може да бъде сигурен, че няма да подлежи на някаква форма на правен процес“, каза Бет Ван Шак.

По думите й САЩ са разубедили много държави да канят Путин или да го посрещат на червен килим. На него не трябва да бъде давана трибуна, тъй като той брутално е нарушил Хартата на ООН и всички принципи на международните мир и сигурност.

Той не трябва да бъде канен на такива събирания и Русия лесно би могла да изпрати друг човек, е мнението на специалния посланик.

Тя припомни, че Путин в крайна сметка не е пътувал до Южна Африка за срещата на БРИКС през 2023 г. Още когато се заговори за негово евентуално посещение там, гражданското общество в страната се мобилизира. И правителството не е могло да му гарантира, че няма да подлежи на някакъв правен процес.

Същевременно обаче през 2015 г. Южна Африка не е арестувала тогавашния президент на Судан Омар ал Башир, издирван от МНС за геноцид. Ван Шак припомни, че Ал Башил успял да избяга от тази страна.

САЩ не членуват в МНС. Те подписаха Римския статут, но по-късно оттеглиха подписа си.