15 август. Редовият полицай от районното управление във Велинград Гошо Гагов праща Viber съобщения на колежка с твърдението, че "Дани Кучето", е "чадър на Пеевски за купуване на гласове от ромската махала на Община Септември и Велинград" и "това ще излезе скоро в БОЕЦ". Следва проверка на РУ-Велинград и съобщенията се озовават на бюрото на шефа на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Даниел Бараков под формата на докладна. Бараков пише до МВР министъра с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу полицая. Министърът - Атанас Илков, издава заповед за образуване на "дисциплинарка" и отстранява Гагов временно от длъжност. Но покрай това, в самата заповед "разкрива" кой е визиран под "Дани Кучето". И той е... директорът на ОДМВР-Пазарджик - старши комисар Даниел Бараков.

Това е кратката версия на една дълга история с корени в Пазарджик и Велинград, разпрострели се до дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР в София, разказана от лидера на гражданста организация БОЕЦ Георги Георгиев.

Предисторията е освобождаването този вторник на директора на "Вътрешна сигурност" старши комисар Лазар Христов след заплаха от БОЕЦ, че в четвъртък в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия "Евроком", Георги Георгиев ще представи документи, "които доказват, че МВР на най-високо ниво разтваря чадър над схемите на Делян Пеевски за купуване на гласове".

Христов бе освободен и заменен на следващия ден с Даниел Луков - назначен за директор на ОДМВР-Пазарджик (отново Пазарджик) през август 2023 г. от тогавашния министър, днес водач на листа на "новото начало" на Делян Пеевски - Калин Стоянов. Рокадата обаче не спря БОЕЦ и снощи Георгиев говори по "Евроком", като навърза историята с редовия полицай Гагов със санкционирания по "Магнитски" партиен лидер, полицейските началници, "Вътрешна сигурност" и самия служебен министър, показвайки и заповедта му за образуването на "дисциплинарката".

Освен, че служителят на районното управление във Велинград е бил отстранен след Viber комуникацията, засега неясно остава дали МВР е решило да провери твърденията му за "Дани Кучето".

"Дисциплинарката"

От публикуваната на сайта на БОЕЦ заповед става ясно, че тя е образувана заради подозрението, че Гошо Гагов има връзки с гражданското сдружение, тъй като казва на колежката си (написала докладната срещу него впоследствие), че скоро то ще публикува информация за това как шефът на областаната дирекция в Пазарджик протектира Пеевски в купуването на гласове, като с това уронва престижа на службата, не пази достойнството на ръководителя си (в случая Даниел Бараков) и пр.

Първото съобщение от 15 август гласи:

"Ами сега. Дани Кучето по прякор и амбулантен търговец на акцизни стоки без бандерол и чадър на Пеевски за купуване на гласове от ромската махала на Община Септември и Велинград прикривал престъпления по чл. 235 от НК от съветници на ДПС и техни приближени." (Този член от Наказателния кодекс касае незаконен добив и разпореждане с дърва, б.р.)

А второто:

"Това ще излезе скоро в БОЕЦ."

Вътрешното разследване срещу полицай Гагов продължава. В предложението за "дисциплинарката" е описано, че два дни след съобщенията на сайта на БОЕЦ е публикуван материалът "Отворено писмо от БОЕЦ до г-жа Горица Грънчарова-Кожарева". Както е известно, Кожарева бе посочена за служебен министър-председател, но президентът отказа да подпише указ за назначаването на предложения от нея състав на Министерския съвет, тъй като бе включила в него Калин Стоянов за МВР министър. Та, разследващите Гагов установили, че отвореното писмо на БОЕЦ до Кожарева " (...) в действителност съдържа твърдения относно ВПД (временно преназначен на длъжността) директор на ОДМВР-Пазарджик (...).

Ето какво конкретно пише във въпросния материал на БОЕЦ: "Г-жо Кожарева, в отговор на вашият мълчалив отказ на заявлението на Сдружение БОЕЦ за среща с вас ви уведомяваме публично за установени от нас данни касаещи назначения от последните дни на министър Калин Стоянов, които считаме, че са неправомерни. Според нас тези назначения се правят по две причини:

Калин Стоянов назначава хора, които са лично одобрени от лицето Делян Славчев Пеевски, като през тях се осигурява контрол и влияние на Пеевски в системата на МВР на високо, средно и ниско ниво. Чрез тези назначения се осигурява евентуално чадър на схемите на Пеевски за купуване на гласове и контролиран вот през МВР.  Представяме два примера: Даниел Бараков – началник на РУ – Велинград до 2021 г., след което началник на РУ – Панагюрище и началник на РУ – Септември. От август 2024 директор на ОДМВР – Пазарджик. Борис Бориков – началник група "КП" при РУ – Велинград, началник участък "Сърница", началник участък "Ракитово, а от 13.08.2024 г. началник на РУ – Велинград."

"Припознаване"

И макар в статия на БОЕЦ от 17 октомври да няма прякори, а единственото място, на което се среща "Дани Кучето" да е в едно Viber съобщение на полицая от Велинградското РУ, от заповедта става ясно, че в МВР сами разпознават шефа на пазарджишката областна дирекция в прякора. Защото в нея пише следното:

"Явно е, че текстовото съобщение съдържащо прякора "Дани Кучето" и твърдения относно търговия с акцизни стоки без бандерол, прикриване на престъпления против изборното законодателство и престъпления по чл. 235 от НК визира директора на ОД МВР Пазарджик."

Временното отстраняване на Гагов е със срок два месеца и изтича на 29 октомври, ден след парламентарния вот.  Предстои да видим дали МВР е взело отношение и към написаното в неговите съобщения, а не само към уронването на престижа на началника в Пазарджик.

Междувременно от БОЕЦ обявиха, че искат оставката на Атанас Илков и ще демонстрират това искане по време на протест пред министерството идния вторник. Към протеста се очаква да се присъединят и от ПП-ДБ. "Президентът Радев трябва да поиска отстраняване на министър Илков за несправяне на основната задача за едно служебно правителство - организиране на честни избори", написа по повода Ивайло Мирчев от обединението. По-късно към подкрепата се присъедини и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Единственият коментар на Атанас Илков от днес бе, че това са безпочвени обвинения и към полицаите.