Военноморските сили (ВМС) получиха два автономни дистанционно управляеми подводни апарата UUV „Teledyne Gavia“ за хидрографски изследвания. Новата техника е предоставена в рамките на програма на Министерството на отбраната на САЩ за развитие на отбранителните способности на партньорите, чрез договор с българското Министерство на отбраната.

Подводните апарати могат да извършват изследвания на дълбочина до 1000 метра, което ги прави подходящи както за научни цели, така и за военни операции. Оборудвани са с модерни системи като мултибим „Teledyne SeaBat T-20“ и ехограф за морското дъно „Teledyne Benthos Sub Bottom Profiler“.

Включени са два допълнителни модула - сонар за противоминна борба и тренировъчен модул за противоподводна война. Високоточната навигация на хидрографските изследвания се осигурява от наличието на GPS приемник, инерциална навигационна система и доплеров лаг, съобщава Министерството на отбраната (МО).

България е първата страна, която получава пълен комплект от модули на UUV „Teledyne Gavia“. Специалисти от фирмата производител „Teledyne“ ще обучават екипите на Военноморските сили до края на октомври, с курс, който обхваща както теоретична подготовка, така и практическа работа на море.

---

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".