От 1 януари 2023 г. до вчера 41 водачи са се "изявили" с такива превишения на скоростта, че са заслужили глоби между 2000 и 3300 лв. В различните случаи те са управлявали с превишения от 90 до 157 км/ч над позволеното (както е известно, при големи превишения, освен другата санкция се трупат и по 10 лв. на всеки км/ч - б.р.).

Най-големите джигити са засечени на софийското Околовръстно и в област Ловеч, стана ясно днес на нарочен брифинг на "Пътна полиция".

Понеже темата със събираемостта е болна, от КАТ специално отчетоха следното: от споменатите 41 - 25 вече са си платили наложените наказания от 2000 до 3300 лв. От останалите 16 - на вече 11 са връчени ел. фишове и предстои тяхното заплащане. В крайна сметка "само 3-ма ги търсим", заявиха от КАТ. Те са от областите Благоевград, Добрич и столицата и са известни на органите на МВР.

От "Пътна полиция" отчетоха че по линията европейска операция от 7 до 13 октомври специално са контролирани водачи, кото се разсейват.

От общо 4875 проверки са установуени 905 водачи, които са управлявали "в условия на разсейване". Без особени изненади - 876 са санкционирани за мобилни телефони, като от МВР специално напомниха, че законът забранява използването на мобилни устройства, а не просто говоренето - както хората си мислят.

От говорилите по телефона... 36 са водачи на ел.тротинетки, спрямо които е взето отношение на място.

Операцията е била и за обезопасителни колани и системи, като от 4209 нарушения без колан са санкционирани 2487 са водачи, 845 пътници на предната седалка, но и 533 пасажери на задната седалка.

Където и да се возите, това е задължително, припомниха от Пътна полиция.

Иначе оттам отчетоха, че от началото на годината до 20 октомври са станали 5817 тежки ПТП, с 362 загинали и 7323 ранени. И макар че спрямо м.г. произшестията са повече с 225, загиналите са по-малко с 68, но пък ранените са повече с 24.

Иначе за последната седмица Варна се "равнява" със София по брой тежки катастрофи - по 20, като следва Пловдив с 14, 9 са в област Хасково и т.н.

В повечето случаи причината да се стигне до ПТП е нарушение за водача. - 137 от общо 144 катастрофи за седмицата, или - 95%. В градовете са настъпили 93 от ПТП, а в селата 11.

Логично, по-малък е травматизмът на третокласни пътища - там са само 14 от тежките катастрофи с 19 ранени.

От Пътна полиция специално обръщат внимание на възрастните хора (за статистиката такива са над 64 г.), които  в голяма част от случаите сами предизвикват ПТП, особено когато участват в движението като пешеходци. Препоръката е с удължаването на тъмната част от денонощието да се погрижат както те, така и родителите на малки деца, да бъдат с по-светли връхни дрехи, а евентуално хлапетата - и със светлоотразителни елементи.

През седмицата като водачи са пострадали 14 възрастни, а като пешеходци 21 души.

Маневрите, скоростта и предимството остават трите фатални фактора за катастрофи с пострадали пешеходци. 

От катастрофиралите с мотопед най-възрастният засечен "рокер" е на 71 г.